Jenny Nordberg:Mobben var 48 sekunder från att hitta Romney

Jenny Nordberg
Trump-anhängare stormar kongressen i Washington den 6 januari.
Trump-anhängare stormar kongressen i Washington den 6 januari. Foto: Jose Luis Magana/AP

48 sekunder från att hitta Mitt Romney i en korridor. 58 steg från plenisalen full av senatorer. Så nära var mobben när amerikanska kapitolium stormades. Det börjar också stå klart hur nära ett riktigt maktövertagande faktiskt var den 6:e januari.

Under strecket
Publicerad
Annons

De trodde att de skulle dö. Och efter att ha tvingat mig igenom filmklippen, som nu satts samman i tidslinjer som visar vad som hände från många vinklar samtidigt, så tror jag på de amerikanska politiker som gömde sig och säger att de flydde för sina liv när kongressen stormades. Några av de absolut mest obehagliga ögonblicken i mitt liv har varit när jag fastnat i en våldsam, okontrollerad folkmassa. Då kan det vara ganska kört.

Poliserna visste exakt det. Deras dödsångest hörs också på bandupptagningarna från radiotrafiken. En efter en bryts avspärrningarna när för många människor trycker på. Poliser hamnar under staket, de fastnar, blöder och krossas när de försöker hålla emot dörrar och fönster. De ser kollegor slås ner på marken och övertas av en myrstack av svartklädda som sparkar på dem. Några håller i amerikanska flaggor samtidigt som de sparkar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons