Premiär för sommarens matfestivaler

I helgen går startskottet för sommarens matfestivaler i huvudstaden. Först ut är matfestivalen i Sickla, som lockat flera stora namn till sig. I ett annat kulinariskt centrum i landet, Skåne, är det också festivaldags i helgen.

Under strecket
Publicerad
Annons
DINO SOLDIN
Foto: DINO SOLDIN

1 / 6

Foto: DINO SOLDIN

Smaka på Stockholm. I början av juni hålls den 24de upplagan av Smaka på Stockholm – en fyra dagar lång gastronomisk fest. Ett nytt koncept för i år är pop-up-krogen där fyra av Sveriges främsta matkonstnärer kockar; Frida Ronge, Mathias Dahlgren och Paul Svensson och Christoffer Ekman. Två gästkrogar, Sjömagasinet från Göteborg och Magnus Nilssons Korvkiosk från Åre, kommer också finnas på plats. Bana din väg genom food trucks och flashiga innerstadskrogar, och testa att baka ditt eget surdegsbröd eller häng på en cook-a-long-kurs. För underhållningen står kockduellerna och flera artister, bland annat Anders Wendin.

Annons
Annons
THE WESTIN PUNE KOREGAON PARK
Foto: THE WESTIN PUNE KOREGAON PARK

2 / 6

Foto: THE WESTIN PUNE KOREGAON PARK

Namaste Stockholm
Sista veckan i maj går i indiskt tecken i Stockholm. På lördagens endagsfestival Namaste Stockholm i Kungsträdgården är det indisk mat, yoga och kultur som står i centrum. Och en indisk festival utan Bollywood vore som Danmark utan röd pölse, det går inte! Flera inslag utlovas under dagen.
När Indien kommit hela vägen till Stockholm är det lika bra att det stannar lite till. På tisdag drar Sheraton igång en veckolång indisk matfestival. Det är kocken Anurudh Khanna som står för maten, som till vardags återfinns på ett systerhotell i Indien.

Annons
Annons
ERIK OLSSON
Foto: ERIK OLSSON

3 / 6

Foto: ERIK OLSSON

Skanör- Falsterbo matfestival.Nästa helg, den 29-31 maj, är det dags får årets mathändelse i Skåne när några av Sveriges allra bästa kockar möter de lokala bönderna. Evenemanget kommer märkas av i hela Skanör och Falsterbo där flera krogar, cafér och hoteller är engagerade. Magnus Nilsson från Fäviken är på plats med sin nya korvhusvagn, Tareq Taylor grillar och Andreas Dahlberg som driver Bastard säljer delikatesser ur en baklucka.
En del av intäkterna går till välgörenhetsorganisationen Hungerprojektet som hjälper undernärda flickor och mödrar i åtta afrikanska länder.

Annons
Annons
SEXTON:NIO
Foto: SEXTON:NIO

4 / 6

Foto: SEXTON:NIO

Skånes matfestival.Smaka på skånsk superfood, sätt en surdeg eller syra en svartrot? Möjligheterna är många på den skånska matfestivalen där några av landskapets främsta aktörer samlats. Titti Qvarnström från Bloom in the Park, som är den första svenska kvinnan som fick en Michelin-stjärna, finns på plats liksom Joel Lindqvist som vann Dessertmästarna 2014.
22-24 maj, Brösarp.
Festivalens motto? Kom hungrig!

Annons
Annons
MAGNUS SKOGLÖF
Foto: MAGNUS SKOGLÖF

5 / 6

Foto: MAGNUS SKOGLÖF

Sickla matfestival. Marcusplatsen i Sickla bjuder på flera stora matprofiler på lördagens event. Texmex-kungen Jonas Cramby är på plats och lagar tacos, liksom tv-kocken Johanna Westman som har kockfritids för barnen. Kring ett 20-tal lokala aktörer är på plats och erbjuder provsmakning på mat och dryck. För den som vill föreviga sina matupplevelser under dagen på bästa sätt hålls det också en Instagram-skola, där matfotografen Ulrika Pousette lär ut sina tricks.

Annons
Annons
TT
Foto: TT

6 / 6

Foto: TT

Matholmen.I sommar blir Skeppsholmen till en matholme, när en matmarknad flyttar in varje helg med start sista helgen i juni och fram till sista helgen i september. På grusplanen bakom Moderna Museet kommer foodtrucks och olika matutställare samsas om utrymmet. Det är samma initiativtagare som till Hornstulls marknad, Street Food Court, och målet är att få till mat som inte är så lätt att hitta på matmarknader i Sverige.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons