Annons

Mjukare toner från Kreml

När Dmitrij Medvedev summerar sitt första år som rysk president kan han konstatera att bara 12 procent av ryssarna tror att det är han som styr landet. Nedslående siffror kan tyckas, men Medvedev har gett Kreml en mer positiv image och den unge presidenten håller på att ta för sig i maktens korridorer.

Under strecket
Publicerad

Bara en dag efter Medvedevs tillträde i maj förra året utsåg han sin företrädare, Vladimir Putin, till ny premiärminister. Eftersom det var Putin som personligen valde Medvedev ansågs det allmänt både bland ryska analytiker och vanligt folk att Putin skulle fortsätta att styra Ryssland. I en färsk opinionsundersökning tror också 34 procent av de tillfrågade att det fortfarande är Putin som i praktiken leder landet, medan närmare hälften menar att det är ett delat ledarskap.

Den ursprungliga Putinplanen var att ändra konstitutionen så att presidenten i fortsättningen väljs för sex år (vilket redan genomförts), så att Putin när Medvedev suttit sin mandatperiod skulle kunna få tolv nya år som president.

Annons
Annons
Annons