Annons
X
Annons
X

Mjuka upp hösten med en spahelg

Ett av landets mer omtalade spahotell just nu är Sankt Jörgen Park Resort på Hisingen utanför Göteborg. Här kan du vara med om en riktig sparitual, det trendigaste man kan göra i ett badhus just nu.

(uppdaterad)
[object Object]
Sankt Jörgen Park Resort. Exempel på behandlingar: Skogsregn – en bodyscrub och massage samtidigt som ett fint ”regn” faller över din kropp, Softpack– du flyter i vatten inpackad i ett täcke utan att bli blöt, Anti-cellulitkur med grönt kaffe. Foto: SANKT JÖRGEN PARK RESORT

Numera innebär en spahelg inte bara att man myser i fluffig morgonrock, badar lite och kanske får en skön behandling. Utvecklingen går mot allt mer nischade spahotell som erbjuder alltmer avancerade och unika upplevelser.

Bland höstens spatrender märks närhet till naturen både i inredningsmaterial och naturliga ingredienser i de produkter som används, men framförallt märks badritualen.

Sankt Jörgen Park Resort var med sitt spa Himmelriket bland de första i Sverige att föra in ritualen i badupplevelsen. Det går till så att man genomför sitt spabesök som en sorts ceremoni, där olika moment utförs i en förutbestämd ordning bland badhusets olika bassänger, bastur, vilrum och varma och kalla källor.

Annons
X

När du checkar in får du olika produkter i miniformat samt en guide till hur ritualen ska utföras. Tanken är att processen ska utföras i ett lugnt tempo, allt för att du ska varva ner och få ut så mycket av upplevelsen som möjligt. På köpet får du kanske en lerinpackning och en helkroppsscrub – med skillnaden att du utfört behandlingen helt själv.

– Ritualer är en väldigt tydlig trend just nu, men historiskt sett är det inget nytt, säger Lars Sandberg, ordförande i föreningen Svenska spahotell. Redan romarna badade enligt en viss ordning i olika bassänger i sina badhus.

I och med att ritualen utförs av gästen, utan hjälp av en terapeut, får upplevelsen en närmast andlig aspekt.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi mår bra av ritualer och ceremonier, det blir ett sätt att öka välbefinnandet och effekten av spabesöket, säger Lars Sandberg.

  Himmelriket erbjuder flera ritualer med lite olika inriktning. Gemensamt för samtliga är att produkterna som används är baserade på naturliga råvaror som blåbär, havtorn, enbär och björk, kostnad från 495 kr/pers.

  Sankt Jörgen park resort, Göteborg

  Exempel på behandlingar: Skogsregn – en bodyscrub och massage samtidigt som ett fint ”regn” faller över din kropp, Softpack– du flyter i vatten inpackad i ett täcke utan att bli blöt, Anti-cellulitkur med grönt kaffe.

  Weekendpaket på Sankt Jörgen: En övernattning (del i dubbelrum) inkl trerättersmiddag och frukost samt tillgång till Himmelriket spa och en valfri sparitual, från 1 590 kr/pers.

  www.sanktjorgenpark.se

  Level spa & healthclub, Åre

  Designhotellet Copperhill mountain lodge ligger bokstavligen uppe på ett fjäll i Åre Björnen. Spaanläggningen genomsyras av den samiska traditionen. Här finns behandlingsrum byggda som kåtor, det doftar av fjällbjörk och samisk jojk tonsätter massagen.

  Exempel på behandlingar: Infraröd sauna, ansiktsbehandling med caviar, kroppsinpackning med varm lera.

  Weekendpaket: En övernattning (del i dubbelrum) inkl frukost samt tillgång till spa, från 1 035 kr/pers.

  www.copperhill.se

  Mii gullo

  En version av Islands heta källor på hemmaplan. På Mii gullo, som är samiska för ”hur mår du”, kan du sjunka ner i en ångande varm pool med fjället och snön precis bredvid. Mii gullo spa ligger i Fjällnäs i Tänndalen. Spaupplevelsen genomsyras av vildmarken runt knuten och badhuset är varsamt inrett i naturmaterial.

  Exempel på behandlingar: Klassisk massage, tångbad och massage med varma stenar.

  Weekendpaket: En övernattning med del i dubbelrum inkl frukost och lunchpaket samt tillgång till spa, från 825 kr/pers.

  www.fjallnasreserve.se

  Storhogna högfjällshotell & spa

  Fjällvärldens första spa ligger i skidparadiset Vemdalen i Jämtland och vann nyligen utmärkelsen Sveriges ledande spahotell. Här har man satsat mycket på olika wellnessaktiviteter som yoga, pilates och vattengymnastik, men den som hellre vill ta det lugnt kan boka in en eftermiddag i fjällbastun tillsammans med en hudvårdsterapeut.

  Exempel på behandlingar: Fjällpeeling med massage, Siluetten – anticellulitbehandling med algmask, stenmassage med varma och kalla stenar.

  Weekendpaket: En övernattning (del i dubbelrum) inkl trerättersmiddag och frukost, tillgång till spaanläggningen och alla wellnessaktiviteter, från 995 kr/person.

  www.storhogna.com

  Selma spa, Sunne

  Ett av landets mest populära och största spahotell, mitt i de värmländska skogarna. Fokus ligger på ett brett utbud av behandlingar och fitnessaktiviteter. En nyhet är en så kallad Relaxing pod, en liten kapsel du kryper in i för att koppla av med hjälp av ljud, ljus och renad luft.

  Exempel på behandlingar: Anti-stressbehandling, Ice-cold – en figurformande kylbehandling, Red Island – kroppsbehandling inspirerad av Madagaskar.

  Weekendpaket: En övernattning (del i dubbelrum) inkl helpension, tillgång till spaanläggningen och alla fitnesssaktiviteter, från 1 485 kr/person.

  www.selma
  spa
  .se

  Blue hamam spa

  På Blue hotel, Elfviks udde, på Lidingö finns Sveriges första turkiska spa. Här erbjuds turkisk badkultur mitt i Stockholms skärgård. Typiskt för turkiska badhus, som kallas hamam, är den varma ångbastun med en het marmorhäll i mitten där man ligger under själva behandlingen, en slags helkroppsscrub och massage. Efter badet laddar den som vill sig sedan ny energi i form av turkiskt thé och mezerätter.

  Exempel på behandlingar: Chakraflödesmassage, ayurvedisk yogamassage.

  Weekendpaket: En övernattning (enkelrum) inkl måltider med tillgång till hamam, en massagebehandling, yogapass med mera, 2 950 kr/pers.

  www.bluehotel.se

  Raison d'être

  En dos lyx erbjuder det nya femstjärniga spat på anrika Grand Hôtel i Stockholm. Designen har hämtat inspiration från självaste Yggdrasil, livsträdet i gammal nordisk mytologi, och här gäller naturliga ingredienser som björk, rosor och rölleka. I möjligaste mån används ekologiskt framtagna produkter. Behandlingar inspirerade av såväl nordisk mytologi som österländsk filosofi erbjuds. Hotellet har även speciella spa-sviter som kan bokas för till exempel en eftermiddag med ansiktsbehandling och Afternoon tea.

  Exempel på behandlingar: Healing, Tui–Na (kinesisk massage), ansiktsbehandling nischad för män.

  Weekendpaket: Två övernattningar (del i dubbelrum) med tillgång till spa och ett antal behandlingar samt vissa måltider, 18 000 kr/pers.

  www.raisondetrespa.se

  Yasuragi, Hasseludden

  Japanskt spa i skärgården utanför Stockholm där gästen får lära sig att tvaga sig endast i sällskap av en liten pall och en trähink. Yasuragi är vackert beläget vid inloppet till huvudstaden och här kan man bada både inomhus och utomhus, eller bara vandra runt i den långa japanska badrocken yukatan. Efter en behandling eller ett qui gong-pass erbjuds högklassig sushi och annan japansk mat.

  Exempel på behandlingar: Ljusterapi – koppla av med hjälp av starka färger och klassisk musik, klangmassage med tibetanska klangskålar, bambumassage med uppvärmda bambupinnar.

  Weekendpaket: En övernattning (del i dubbelrum) inkl japansk fyrarättersmiddag och frukost, tillgång till det japanska badet och aktiviteter, från 1 990 kr/pers.

  www.yasuragi.se

  Vann, Brastad

  Hyfsat nyöppnat spa vid vackra Gullmarsfjorden norr om Lysekil, ritat av den prisbelönte arkitekten Gert Wingårdh. Här handlar spaupplevelsen om att du ska känna dig nära naturen, bada i saltvattenspooler med olika vattentemperatur bland noga utvalda naturmaterial och mjuka färger. Du kan också utföra en individuellt utformad ceremoni där du badar i skilda temperaturer och använder speciellt utvalda produkter i en högtidlig inramning.

  Exempel på behandlingar: Mamma – speciellt utformad för gravida kvinnor, floating, kaffe- och chokladinpackning för par.

  Weekendpaket: Övernattning (del i dubbelrum) inkl middag och frukost, tillgång till spa samt en behandling (floating eller bad med alger/aroma/mineral), 1 475 kr/pers.

  www.vann.se

  African spa & relax, Kolmården

  Som antyds av namnet gäller afrikanskt tema på spaanläggningen i Vildmarkshotellet vid Kolmårdens djurpark. Med utsikt över vackra Bråviken badar du i såväl inomhus- som utomhuspooler, bastar eller får behandlingar i ett badhus i egyptisk stil.

  Exempel på behandlingar: Relativt klassiskt utbud som massage, ansiktsbehandlingar manikyr och pedikyr.

  Weekendpaket: En övernattning (del i dubbelrum) inkl tvårättersmiddag och frukost, guidad tur i djurparken samt tillgång till spaanläggningen, 1 845 kr/pers.

  www.kolmarden.com

  Art garden spa, Göteborg

  Ett för året nytt spa inhyst i Best Western Arken hotell. Med utgångspunkt från konsten som helande och läkande kraft har man här tagit hjälp av konstnärer och konsthantverkare för att skapa ett spa med en känsla av att naturen ständigt är närvarande. Det är porlande vatten, fågelkvitter och årstidernas kontraster. Spaupplevelsen börjar med en tvagning enligt japansk sed, fortsätter bland varma och kalla källor och kan avslutas med ett fotbad med utsikt över havet.

  Exempel på behandlingar: Bubbel – bada i ett jetbadkar och få ljusterapi samtidigt, aromatiska kurbad med mineralrika leror, kroppsinpackning med bland annat lotusblomma och lingon.

  Weekendpaket: En övernattning (del i dubbelrum) inkl middag och frukost, tillgång till spa med aktiviteter, 1 590 kr/pers.

  www.arkenkonferenscenter.se

  Bluewater sports & health club, Stenungsbaden

  Spaanläggningen på Stenungsbadens Yacht club satsar på en estetik som ska minna om den amerikanska östkustens överklass. Behandlingarna har anknytning till havet, med mycket tång och havssalt. Förutom bad och behandlingar erbjuds en rad klasser som yoga, bodypump och vattengymnastik. På kvällen blir det dans i hotellets nattklubb.

  Exempel på behandlingar: Oxygenbehandling – huden får näring och fukt med hjälp av syre, Dagen efter detox – inpackning med rengörande leror, Saltpeeling med alginpackning.

  Weekendpaket: En övernattning (del i dubbelrum) inkl tvårätters middag och frukost, tillgång till Bluewater spa, gym och träningspass samt fri entré till nattklubben, från 1 420 kr/pers.

  www.stenungsbaden.se

  Varbergs kurort

  Hit har folk vallfärdat i tvåhundra år för att dricka av och bada i Svartekällans helande vatten. Numera är det havet som lockar flest besökare, och på Varbergs anrika kurort har man fokuserat på behandlingar med anknytning därtill. Här badar du i en uppvärmt havsvattenpool och får tångmassage, allt med havet som fond.

  Exempel på behandlingar: Tegnérs kurbad – örtbad i massagebadkar och algmask, Hawaiiansk massage, Ljusterapi/Relaxing pod.

  Weekendpaket: Två övernattningar (del i dubbelrum) inkl helpension, tillgång till spa samt val av en behandling, 3 690 kr/person.

  www.varbergskurort.se

  Cecilia Billgren

  Annons
  Annons
  X

  Sankt Jörgen Park Resort. Exempel på behandlingar: Skogsregn – en bodyscrub och massage samtidigt som ett fint ”regn” faller över din kropp, Softpack– du flyter i vatten inpackad i ett täcke utan att bli blöt, Anti-cellulitkur med grönt kaffe.

  Foto: SANKT JÖRGEN PARK RESORT Bild 1 av 12

  En version av Islands heta källor på hemmaplan. På Mii gullo, som är samiska för ”hur mår du”, kan du sjunka ner i en ångande varm pool med fjället och snön precis bredvid. Mii gullo spa ligger i Fjällnäs i Tänndalen. Spaupplevelsen genomsyras av vildmarken runt knuten och badhuset är varsamt inrett i naturmaterial.

  Foto: FJÄLLNÄS Bild 2 av 12

  Storhogna högfjällshotell & spa. Fjällvärldens första spa ligger i skidparadiset Vemdalen i Jämtland och vann nyligen utmärkelsen Sveriges ledande spahotell. Här har man satsat mycket på olika wellnessaktiviteter som yoga, pilates och vattengymnastik, men den som hellre vill ta det lugnt kan boka in en eftermiddag i fjällbastun tillsammans med en hudvårdsterapeut.

  Foto: STORHOGNA HÖGFJÄLLSHOTELL & SPA Bild 3 av 12

  Selma spa, Sunne. Ett av landets mest populära och största spahotell, mitt i de värmländska skogarna. Fokus ligger på ett brett utbud av behandlingar och fitnessaktiviteter. En nyhet är en så kallad Relaxing pod, en liten kapsel du kryper in i för att koppla av med hjälp av ljud, ljus och renad luft.

  Foto: SELMASPA Bild 4 av 12

  Blue hamam spa. På Blue hotel, Elfviks udde, på Lidingö finns Sveriges första turkiska spa. Här erbjuds turkisk badkultur mitt i Stockholms skärgård. Typiskt för turkiska badhus, som kallas hamam, är den varma ångbastun med en het marmorhäll i mitten där man ligger under själva behandlingen, en slags helkroppsscrub och massage. Efter badet laddar den som vill sig sedan ny energi i form av turkiskt thé och mezerätter.

  Foto: BLUE HAMAM SPA Bild 5 av 12

  En dos lyx erbjuder det nya femstjärniga spat på anrika Grand Hôtel i Stockholm. Designen har hämtat inspiration från självaste Yggdrasil, livsträdet i gammal nordisk mytologi, och här gäller naturliga ingredienser som björk, rosor och rölleka. I möjligaste mån används ekologiskt framtagna produkter.

  Foto: GRAND HOTEL STOCKHOLM Bild 6 av 12

  Yasuragi, Hasseludden. Japanskt spa i skärgården utanför Stockholm där gästen får lära sig att tvaga sig endast i sällskap av en liten pall och en trähink. Yasuragi är vackert beläget vid inloppet till huvudstaden och här kan man bada både inomhus och utomhus, eller bara vandra runt i den långa japanska badrocken yukatan.

  Foto: YASURAGI HASSELUDDEN Bild 7 av 12

  Vann, Brastad. Hyfsat nyöppnat spa vid vackra Gullmarsfjorden norr om Lysekil, ritat av den prisbelönte arkitekten Gert Wingårdh. Här handlar spaupplevelsen om att du ska känna dig nära naturen, bada i saltvattenspooler med olika vattentemperatur bland noga utvalda naturmaterial och mjuka färger.

  Foto: DANIEL WESTER/VANN Bild 8 av 12
  Foto: CARL SWENSSON/KOLMÅRDEN Bild 9 av 12

  Art garden spa, Göteborg. Ett för året nytt spa inhyst i Best Western Arken hotell. Med utgångspunkt från konsten som helande och läkande kraft har man här tagit hjälp av konstnärer och konsthantverkare för att skapa ett spa med en känsla av att naturen ständigt är närvarande.

  Foto: MIKAEL PILSTRAND/ART GARDEN SPA Bild 10 av 12

  Bluewater sports & health club, Stenungsbaden. Spaanläggningen på Stenungsbadens Yacht club satsar på en estetik som ska minna om den amerikanska östkustens överklass. Behandlingarna har anknytning till havet, med mycket tång och havssalt.

  Foto: LISA NESTORSON/STENUNGSBADEN Bild 11 av 12

  Varbergs kurort. Hit har folk vallfärdat i tvåhundra år för att dricka av och bada i Svartekällans helande vatten. Numera är det havet som lockar flest besökare, och på Varbergs anrika kurort har man fokuserat på behandlingar med anknytning därtill. Här badar du i en uppvärmt havsvattenpool och får tångmassage, allt med havet som fond.

  Foto: VARBERGS KURORT Bild 12 av 12
  Annons
  X
  Annons
  X