Mjuk stormakt under stort tryck

Trots EU:s framgång med utvidgningen tornar bekymren upp sig. I de stora dragen är medlemsstaterna överens; men i detaljerna blir det hela tiden slitningar. Efter bakslaget med konstitutionsfördraget har Tyskland axlat rollen som problemlösare. Förhoppningarna och kraven vilar tungt på Angela Merkel när Romfördraget fyller 50 år.

Under strecket
Publicerad
Ett 2-euromynt till minne av Romfördragets 50-årsjubileum.

Ett 2-euromynt till minne av Romfördragets 50-årsjubileum.

Annons

I dag är det 50 år sedan Romfördraget undertecknades, men det firas inte i Rom eller Bryssel utan i Berlin. En händelse som ser ut som en tanke: Tyskland är visserligen detta halvår ordförande i EU, men framför allt Europas centralmakt. Tyskland är EU:s mest folkrika stat, geopolitiskt i dess cent­rum och ekonomiskt starkare än någon annan medlem av unionen. Samtidigt avspeglar Tyskland den sympatiska självbilden av EU som en ”mjuk” och fredlig stormakt.

Detta är anmärkningsvärt. 1945 – vad tyskarna själva kal­lar die Stunde Null – var Tyskland besegrat, förstört, ockuperat och tvunget att acceptera en villkorslös kapitulation. Ett drygt halvsekel senare är dagens Tyskland en demokratisk och suverän välfärdsstat som dessutom bättre än andra europeiska stater konfronterat sitt förflutna, inte därför att tyskarna är bättre än vi andra ­européer utan därför att de ännu en gång var tvungna. Mer än någon annan stat har Tyskland drivit på Europas enande, till stor del betalat projektet och på dess ­altare offrat själva symbolen för efterkrigstidens framgångar – den hårda D-marken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons