Annons
X
Annons
X

”Mjölkbönder måste få hjälp att klara krisen”

Det krävs politiska åtgärder för att säkra framtiden för Sveriges mjölkbönder. Vi har konkreta förslag som skulle kunna förbättra läget, och bjuder nu in landsbygdsminister till ett kris­möte, skriver Helena Jonsson och Palle Borgström, LRF.

Mjölkkrisen
Konsumenterna vill ha svensk mjölk och svenska mejeriprodukter, visar undersökningar, men det räcker inte i nuläget.

Konsumenterna vill ha svensk mjölk och svenska mejeriprodukter, visar undersökningar, men det räcker inte i nuläget. Foto: JONAS EKSTRöMER/TT

DEBATT | MJÖLKKRISEN

Med dagens mjölkpris riskerar Sverige att förlora en stor del av mjölkföretagen.

Just när den svenska landsbygden är som vackrast och korna betar i hagarna har landets mjölkbönder fått ännu ett kris­besked. Priset för mjölk på världsmarknaden har rasat ytterligare, och det ser ut som om vi går mot en svår höst. Kombinationen av en vikande efterfrågan från Asien och därmed låga världsmarknadspriser, Rysslands importstopp till följd av EU:s sanktioner och ett redan, jämfört med konkurrentländerna, högre kostnadsläge har gjort att duktiga svenska mjölkföretagare är satta under mycket stor press. Som om detta inte var nog riskerar krisen från i våras, som nu eskalerar, att bli dramatisk i höst.

Därför bjuder vi härmed in landsbygdsministern till ett krismöte. Du är välkommen hem till mjölkbonden Thomas Bäck utanför Norrtälje den 12 ­augusti. Vi vill prata med dig om ett nytt förslag på hur svenska mjölkbönder kan få ersättning för de kostnader som den svenska lagstiftningen medför.

Annons
X

Det här handlar om mer än bara förlusten av några kor. Det här handlar om något mycket mer omfattande. Mjölkbönderna är nämligen stommen i lantbruket, ja faktiskt i landsbygden, och i förlängningen hela landet. Därför är vi mycket angelägna om att få till effektiva politiska åtgärder. Det är här det finns ett spelrum, för världsmarknadspriser och effekten av andra länders utrikespolitik har vi bara att förhålla oss till.

Politik är att vilja, sa en tidigare ledande social­demokrat en gång. Nu är frågan om regeringen vill ha kvar den svenska mjölken. Om man vill det är det bråttom att agera. Det närmaste halvåret kommer att avgöra hur många mjölkbönder som orkar igenom krisen och vad som blir kvar av svensk mjölkproduktion.

Mjölkbönderna har tappat ungefär en femtedel av sina intäkter sedan förra sommaren, och därmed i många fall hela sin lön. För de flesta svenska mjölkbönder kostar det nu betydligt mer att producera mjölken än vad de får betalt för den. Det säger sig självt att det är ohållbart att gå back på varje kilo mjölk man producerar.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Svenska mjölkbönder har sämre förutsättningar att möta krisen än sina europeiska kollegor. Här har vi ett högre kostnadsläge som beror på politiska ­beslut. Det handlar framför allt om de högre svenska lagkraven kring djurvälfärd och miljöskydd.

  Ett konkret exempel är den unika svenska betes­lagen. Bete är en omtyckt symbol för den svenska mjölkproduktionen men kostar pengar i form av ökade arbetsinsatser och minskad produktivitet. I Finland – som inte har någon beteslag – går också de flesta mjölkkor på bete sommartid, men till skillnad från i Sverige får de finländska mjölkbönderna ekonomisk ersättning för vad det faktiskt kostar.

  En annan viktig politisk fråga är dieselskatten. Det är oerhört viktigt att regeringen står fast vid ­beskedet i vårbudgeten om en återbetalning till lantbruksföretag och ökar den till 3 kronor/liter. Detta är två förslag på hur svenska mjölkbönders konkurrenskraft kan stärkas gentemot andra länder. Dessutom är det centralt att löftet om statliga lånegarantier införs snarast och att utbetalningen av EU-stöd inte ytterligare försenas. Konsumenterna vill ha svensk mjölk och svenska mejeriprodukter, visar undersökning efter undersökning. Många är också beredda att betala lite mer för. Inte bara för böndernas omsorg om djuren, miljön och folkhälsan, utan också för att vi ser till att hålla våra landskap öppna och skapar jobb i hela landet. Vi gör också vad vi kan för att tydligt märka upp våra produkter så att de ska vara lätta att hitta i kyldisken.

  Men det räcker inte i den situation vi nu befinner oss i. Med dagens mjölkpris riskerar Sverige att förlora en stor del av mjölkföretagen. Att välja att lägga ner är en sista mycket drastisk åtgärd, efter att man som företagare gjort allt som står i ens makt för att kapa kostnader, minska utgifter och effektivisera. Läget är akut, och ändå har vi troligtvis inte nått botten på mjölkkrisen än. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har varit en engagerad samtalspart under våren och vi har tillsammans enats om en gemensam handlingsplan. Just nu jobbar vi bönder med vår del av ­åtgärdslistan. Men vad som krävs är också ett tydligt politiskt ansvarstagande.

  Vi behöver veta hur landsbygdsministern och ­regeringen ser på de värden som mjölkproduktionen skapar:

  • Vill ni kunna köpa mjölk, ost och yoghurt från mjölkgårdar med en djurvälfärd i världsklass och unikt låg antibiotikaförbrukning?

  • Vill ni ha kvar de öppna landskapen och den biologiska mångfalden som betande mjölkkor skapar?

  • Vill ni ha kvar världens mest klimatsmarta mjölkproduktion?

  • Vill ni ha kvar de cirka 20 000 arbetstillfällen som skapas i svensk mjölkproduktion?

  I så fall behöver ni ge mjölkbönderna ert stöd, och det måste synas i regeringens budget i höst.

  Helena Jonsson

  förbundsordförande LRF

  Palle Borgström

  mjölkbonde och ordförande LRF:s Mjölkdelegation

  Helena Jonsson och Palle Borgström Foto: Johanna Norin, LRF

  Annons

  Konsumenterna vill ha svensk mjölk och svenska mejeriprodukter, visar undersökningar, men det räcker inte i nuläget.

  Foto: JONAS EKSTRöMER/TT Bild 1 av 2

  Helena Jonsson och Palle Borgström

  Foto: Johanna Norin, LRF Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X