Annons

Mjölk - en del av det moderna projektet

Kor har vi haft i tusentals år, men färsk mjölk har vi bara druckit i kanske 150. Nu får den allt mer konkurrens av hundratals olika mejeriprodukter, en globaliserad mjölksyn och att vi allt oftare äter ute.

– Tre av fyra svenskar tycker mjölk är gott, säger Maja Nordström på Mjölkfrämjandet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

På Backa gård i Vallentuna går korna själv till mjölkroboten när de vill bli mjölkade. Somliga går dit oftare än andra. Datorn visar exakt hur mycket mjölk som kommer ur spenarna.

Foto: ANGELICA ZANDER
Foto: ANGELICA ZANDER

På Backa gård i Vallentuna går korna själv till mjölkroboten när de vill bli mjölkade. Somliga går dit oftare än andra. Datorn visar exakt hur mycket mjölk som kommer ur spenarna.

Foto: ANGELICA ZANDER
På Backa gård i Vallentuna går korna själv till mjölkroboten när de vill bli mjölkade. Somliga går dit oftare än andra. Datorn visar exakt hur mycket mjölk som kommer ur spenarna.
På Backa gård i Vallentuna går korna själv till mjölkroboten när de vill bli mjölkade. Somliga går dit oftare än andra. Datorn visar exakt hur mycket mjölk som kommer ur spenarna. Foto: ANGELICA ZANDER

90 liter. Så mycket mjölk dricker vi i genomsnitt per person och år i Sverige i dag. Vi kan välja på mini, lätt, mellan, standard, ekologisk, gammaldags, laktosfri, baristamjölk och mjölk med choklad eller kaffesmak. Nu lanseras även mjölk med 30 procent extra protein som återhämtningsdryck efter träning.

Annons
Annons
Annons