Finanskändisarnas första jobb

Nu går vi in på femte delen på Jobbjakten där vi kan läsa om finanskändisarnas första jobb. Finansmarknadsminister Peter Norman (M), näringsminister Annie Lööf (C) och Swedbanks vd Michael Wolf är några som berättar om sina första jobb. Samtidigt uppmanar vi alla läsare att gå in via Twitter på hashtaggen #mittförstajobb och berätta om sin första anställning.

Under strecket
Peter Norman (M), finansmarknadsminister. 
Vilket var ditt första riktiga jobb? 
– Då jobbade jag på femman och tian. En affär där man köpte prylar, de som fanns i ett rum kostade fem kronor och de i andra rummet kostade tio kronor. De hade ett lager på Kungsholmen där jag jobbade på lördagarna och fick 5,50 kronor i timmen. Där jobbade jag till och från i flera år. 
Hur fick du jobbet? 
– Det fick jag genom min mammas kontakter. Hon kände chefen. 
Vad lärde du dig? 
– Jag lärde mig att komma i tid och arbetsdisciplin.

Peter Norman (M), finansmarknadsminister. Vilket var ditt första riktiga jobb? – Då jobbade jag på femman och tian. En affär där man köpte prylar, de som fanns i ett rum kostade fem kronor och de i andra rummet kostade tio kronor. De hade ett lager på Kungsholmen där jag jobbade på lördagarna och fick 5,50 kronor i timmen. Där jobbade jag till och från i flera år. Hur fick du jobbet? – Det fick jag genom min mammas kontakter. Hon kände chefen. Vad lärde du dig? – Jag lärde mig att komma i tid och arbetsdisciplin.

Foto: INGVAR KARMHED
Kerstin Hessius, vd Tredje AP-fonden. 
Vad var ditt första jobb? 
– Diskplockerska på ett kafé. Numera är det Gateaux i Saltsjöbaden. Jag var 14 år och plockade disk. Jag var där i två år sedan gick jag vidare till hemtjänsten. 
Hur fick du jobben? 
– Det första fick jag via min svägerska som jobbade ute i köpcentrumet och kände familjen som drev kaféet. Jobbet på hemtjänsten sökte jag på egna meriter, då var jag 16 år gammal. 
Vad lärde du dig? 
– Oerhört mycket. Jag lärde mig hur det är att arbeta. Att gå till sin arbetsplats, komma i tid, förstå vad det handlar om, att lyfta sin egen lön, känna stolthet över att ha egna förtjänade pengar.

Kerstin Hessius, vd Tredje AP-fonden. Vad var ditt första jobb? – Diskplockerska på ett kafé. Numera är det Gateaux i Saltsjöbaden. Jag var 14 år och plockade disk. Jag var där i två år sedan gick jag vidare till hemtjänsten. Hur fick du jobben? – Det första fick jag via min svägerska som jobbade ute i köpcentrumet och kände familjen som drev kaféet. Jobbet på hemtjänsten sökte jag på egna meriter, då var jag 16 år gammal. Vad lärde du dig? – Oerhört mycket. Jag lärde mig hur det är att arbeta. Att gå till sin arbetsplats, komma i tid, förstå vad det handlar om, att lyfta sin egen lön, känna stolthet över att ha egna förtjänade pengar.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Eva Halvarsson, vd Andra AP-fonden. 
Vad var ditt första riktiga jobb? 
– Turistvärdinna i Vansbro kommun i Dalarna, tre somrar i rad. 
Vad lärde du dig? 
– Att bli en allkonstnär och ta ett stort eget ansvar. 
Hur fick du jobbet? 
– Annons i lokaltidningen. Jag skrev en ansökan men minns inte om det var intervjuer eller om jag bara fick besked om att jag fått jobbet. 
Annie Lööf (C), näringsminister. 
Vad var ditt första riktiga jobb? 
– Det var som affärsbiträde i en herrklädesbutik i Värnamo där jag jobbade i fem år. 
Hur fick du jobbet? 
– Genom kontakter. Det här måste vi som politiker lära oss, det är så ungdomar får jobb idag. Just därför vill vi ju reformera arbetsförmedlingen och skapa fler privata förmedlare som använder sina kontaktnät. 
Hur ska man få bukt med ungdomsarbetslösheten? 
– Bland annat genom halverad arbetsgivaravgift för unga människor. Idag är det tyvärr en konkurrensnackdel att vara ung och söka jobb. Vi måste sänka trösklarna och göra det billigare att anställa unga människor.

Eva Halvarsson, vd Andra AP-fonden. Vad var ditt första riktiga jobb? – Turistvärdinna i Vansbro kommun i Dalarna, tre somrar i rad. Vad lärde du dig? – Att bli en allkonstnär och ta ett stort eget ansvar. Hur fick du jobbet? – Annons i lokaltidningen. Jag skrev en ansökan men minns inte om det var intervjuer eller om jag bara fick besked om att jag fått jobbet. Annie Lööf (C), näringsminister. Vad var ditt första riktiga jobb? – Det var som affärsbiträde i en herrklädesbutik i Värnamo där jag jobbade i fem år. Hur fick du jobbet? – Genom kontakter. Det här måste vi som politiker lära oss, det är så ungdomar får jobb idag. Just därför vill vi ju reformera arbetsförmedlingen och skapa fler privata förmedlare som använder sina kontaktnät. Hur ska man få bukt med ungdomsarbetslösheten? – Bland annat genom halverad arbetsgivaravgift för unga människor. Idag är det tyvärr en konkurrensnackdel att vara ung och söka jobb. Vi måste sänka trösklarna och göra det billigare att anställa unga människor.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL
Michael Wolf, vd Swedbank. 
Vad var ditt första riktiga jobb? 
– Oj, jag hade många jobb i början. Jag började dela ut reklamblad som 14-åring och posten på vårt familjeföretag, gjort långfil på Arla och var sommarbarn på SEB. 
Hur ska man få bukt med ungdomsarbetslösheten? 
– Vi som har en arbetsplats och kan öppna dörrar för ungdomar måste göra det i större omfattning. Det ger unga en första rad på cv:t. När de väl har kommit in vet vi av erfarenhet att sannolikheten att de får ett riktigt jobb ökar högst avsevärt.

Michael Wolf, vd Swedbank. Vad var ditt första riktiga jobb? – Oj, jag hade många jobb i början. Jag började dela ut reklamblad som 14-åring och posten på vårt familjeföretag, gjort långfil på Arla och var sommarbarn på SEB. Hur ska man få bukt med ungdomsarbetslösheten? – Vi som har en arbetsplats och kan öppna dörrar för ungdomar måste göra det i större omfattning. Det ger unga en första rad på cv:t. När de väl har kommit in vet vi av erfarenhet att sannolikheten att de får ett riktigt jobb ökar högst avsevärt.

Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Annons

Vilket var ditt första riktiga jobb?

– Då jobbade jag på femman och tian. En affär där man köpte prylar, de som fanns i ett rum kostade fem kronor och de i andra rummet kostade tio kronor. De hade ett lager på Kungsholmen där jag jobbade på lördagarna och fick 5,50 kronor i timmen. Där jobbade jag till och från i flera år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons