Olle Häggström:Mittag-Leffler en matematikens entreprenör

Matematikern Gösta Mittag-Leffler (1846-1927) var en sannskyldig akademisk entreprenör. Han bedrev forskning, anordnade tävlingar, grundade tidskriften Acta Mathematica och lämnade efter sig ett forskningscentrum i Djursholm där framtidens matematik formas.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den som flanerar bland de fashionabla tiomiljonersvillorna i Djursholm kan på Auravägen 17 hitta en närmast slottsliknande byggnad som höjer sig ett snäpp över grannhusen – såväl bildligt som bokstavligt. Men vilka är de udda figurer som rör sig i och kring denna byggnad? Flera av dem har ett påtagligt bohemiskt yttre, och tycks inte alls passa in i överklassmiljön.

Det var matematikprofessorn och affärsmannen Gösta Mittag-Leffler (1846–1927) som i början av 1890-talet lät bygga den ståtliga villan, där han sedan levde tillsammans med sin hustru Signe, och även lät genomföra flera om- och tillbyggnader. Paret Mittag-Leffler förblev barnlöst, och efterlämnade sina tillgångar till Kungliga Vetenskapsakademien, med föreskriften att de skulle användas till att driva ett matematiskt forskningsinstitut med säte i villan.

Annons
Annons
Annons