Kristina Sandberg, mottagare av Selma Lagerlöfs litteraturpris 2019, vid Lagerlöfs skrivbord i biblioteket på Mårbacka.
Kristina Sandberg, mottagare av Selma Lagerlöfs litteraturpris 2019, vid Lagerlöfs skrivbord i biblioteket på Mårbacka. Foto: Kjell Sundström

Mitt varmaste tack till dig, Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöfs litteraturpris tilldelades i år författaren och SvD-medarbetaren Kristina Sandberg. Prisnämndens motivering var: ”För ett helgjutet verk om borgerskapligt liv via klassresenärens indignerade blick”. Här följer det tal som Kristina Sandberg höll vid utdelningen av litteraturpriset.

Publicerad

Kära Selma Lagerlöf!

Det har varit en märkvärdig sommar. Jag har flutit fram i dina texter och ibland nästan drunknat i de många breven och biografierna av alla dina kloka uttolkare. Det finns så mycket skrivet, så mycket begåvat och spännande tänkt. Jag tror inte det finns en rad av dig, som inte blivit analyserad. Men att jag begår kardinalfelet att kalla dig du och Selma i mitt tacktal, handlar om att jag vill upprätta en kontakt med dig. Ha ett samtal. Det är inte alldeles enkelt, att tränga fram till ett monument, ett geni. Men nu när jag har forsat fram i ditt magnifika litterära universum, så landar jag ändå i att vilja tala med dig om det som förenar oss. Lusten att skriva.