Annons
X
Annons
X

Mitt Romneys dröm kan snart bli sann

Bara timmar återstår av Mitt Romneys fem år gamla dröm att bli USA:s president. Tidigt på onsdag morgon visar det sig om landets svaga ekonomi och missnöje med den förda politiken fäller Barack Obama och hjälper hans utmanare till makten.

[object Object]
Mitt Romney ger inga intervjuer i valspurten, utan satsar hårt på valmöten och tv-reklam. Han behöver lite medgång på tisdag, men med goda resultat i några avgörande delstater kan en mångårig dröm bli verklighet för den 65-årige affärsmannen, mormonen och fembarnsfadern som i så fall flyttar in i Vita huset i januari. Foto: AP

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE BILDSPEL FRÅN ROMNEYS LIV

Virginia Beach

Svaren låter likadant från de flesta republikanska väljare på frågan om varför de väljer Mitt Romney.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Al Michaels:

  Annons
  X

  – Jag är utled på den höga arbetslösheten.

  LÄS MER: Porträtt: Vem är Mitt Romney?

  Terry Drockwell:

  – Vårt land har hamnat på fel kurs.

  Och, på en annan fråga, den om inte Mitt Romney ändrat ståndpunkt väl ofta, säger Charlie Martin:

  – Alla amerikanska politiker byter fot ibland. Ronald Reagan sa att hans åsikter var skrivna i sten – fram till dess att stenen började spricka.

  Resan har varit lång för Mitt Romney. En snöplig förlust mot Ted Kennedy 1994, ett misslyckat och dyrt presidentäventyr 2008, men nu, med hjälp av över en miljard dollar, står hans namn överst på valsedlar i varenda vallokal. Och här i Virginia kommer sedan namnen George Allen, kandidat till senaten, och Eric Cantor, majoritetsledare i representanthuset.

  Allen, Cantor och andra lokala partihöjdare bidrar på amerikanska politikers blodtörstiga vis med att elda upp stämningen under Romneys sista turné i denna oerhört viktiga delstat. Förra gången kammade Barack Obama hem delstatens 13 elektorsröster (av 270) mycket tack vare ändringar i den etniska mixen i Virginia.

  LÄS OCKSÅ: Religionen hotar slå mot Romney
  FAKTA: Romney nära att dö i en bilolycka i Frankrike

  Numera tillhör en nästan tredjedel av Virginia-borna (19 procent svarta, drygt 8 procent latinos) de växande minoriteterna i USA. Men det märks inte på Romneys valmöten med mestadels medelålders eller äldre vita besökare. Countrysångaren Ricky Scaggs (eller Scraggs som Romney i hastigheten säger) står för underhållningen med lite patriotisk ”Glory, glory hallelujah”-refräng medan Romney prövar en ny slogan, ”real change”, alltså riktig förändring, i en anspelning på Obamas ”change”.

  Romneys första Virginia-framträdande ägde rum nära gruvtrakterna, detta andra sker på landsbygden i centrala Virginia med de obligatoriska höbalarna i rekvisitan och det tredje ska han hålla nära flott- och flyg- baserna vid kusten.

  –Det är dags för demokrater och republikaner att arbeta tillsammans – och det är det jag kan! ropar Mitt Romney som framåt kvällen, i lite kyligare Virginia Beach, tagit på en jacka över den bländvita skjortan och rödrandiga slipsen.

  Mitt Romney har haft många år på sig att justera såväl retorik som kroppsspråk. Ändå vill det sig inte riktigt. Vokabulären är lite gammaldags, med ”darn” och ”gosh”, historierna lite udda. Denna dag drar han en om pojkscouter, förra veckan en om den jobbiga städningen av en fotbollsplan när han gick i high school men där den oöverstigliga uppgiften löstes med en skallgångsmodell. Det senare med anledning av förstörelsen efter orkanen Sandy.

  Det visar sig tidigt på onsdag i vilken mån Barack Obama sveps med i en post-Sandy-sympativåg efter sitt tydliga budskap att de drabbade ska få all tänkbar hjälp. Efter en opinionstopp för Romney återställdes balansen i vågskålarna igen den sista veckan före valet. Båda sidor i det polariserade USA hävdar att de har övertaget men Romneys skjuts uppåt hade avstannat och Obama låg snäppet före i flera vågmästarstater.

  Borrandet i Romneys bakgrund har pågått i mer än ett år inför valet. Det har gällt släktens framträdande roll i mormonkyrkan, hans beundran av fadern George, de parallella studierna i juridik och på handelshögskolan Harvard Business School, den lönsamma cykeln köp-omstrukturering-försäljning av företag i riskkapitalbolaget Bain Capital, OS i Salt Lake City och de fyra åren som guvernör i Massachusetts, med reformen som gav alla invånare tillgång till sjukvård.

  En del medier, som vänstertidningarna The Nation och Mother Jones (med den famösa 47-procents-videon), har målat upp en bild av en era när slipade ekonomer kunde håva in hundratals miljoner dollar och havererade Romney-kampanjens bild av något slags kompromissparadis mellan Romney och det demokratiskt styrda delstatsparlamentet i Boston. Därtill, som nämnts, den långa listan över sakfrågor där Romney tyckts ha anpassat hållning efter vad som just då krävdes. Efter en hård primärvalsstrid dök en delvis ny Romney upp i debatterna med Obama där han framstod som en centerrepublikan, med en moderat ton i abortfrågan och utan planer på en preventiv attack mot Iran.

  Men i nyhetskanaler som Fox News i tv och Rush Limbaughs radioshow är det i stället Barack Obama som synas och då inte sällan med vinkeln att han anses hysa antipati mot militären. I just Virginia med ett skeppsvarv där ett nytt hangarfartyg byggs är försvarsanslagen en viktig angelägenhet. 200000 jobb står på spel, hävdar man här, om de automatiska nedskärningarna som Obama och kongressen enades om förra året slår till. Romney lovar större anslag, men vill skära i budgeten i övrigt.

  Romney har inte gett några intervjuer eller ställt upp i debatt- eller underhållningsprogram på sistone så några följdfrågor om hans vaga planer för skatterna eller framtiden för vården har aldrig kunnat ställas. De som slutit upp på Romney-mötena och lustfyllt jublar eller lika hjärtligt buar på givna signaler är övertygade om att han kan få fart på ekonomin igen och återställa den frihet som de tycker Obama kvävt.

  Vinner Romney valet i morgon är det en oerhörd arbetsseger; men om han förlorar lär han rökas ut ur partiet, som då har en lång ökenvandring framför sig.

  LÄS OCKSÅ: Hemligheten bakom Mitt Romney

  Valets viktigaste frågor – så tycker kandidaterna:

  FÖRSVARET:
  ”Har kvar Bushs antiterrorpolitik”

  PENSIONERNA:
  Systemet får var dag nya dödsdomar

  MILJÖ:
  Romney: Stoppa kriget mot kolkraften

  SJUKVÅRD:
  Romneys vallöfte – att krossa Obamacare

  EKONOMI:
  Romney mot Obama, Reagan mot Keynes

  INVANDRING:
  En av de mest infekterade samhällsfrågorna

  VAPENLAGAR:
  Kandidaterna duckar i vapenfrågan

  SKOLAN:
  Här är USA sämre än både Finland och Kina

  SKATTER:
  Medelklassen fokus i viktigaste frågan

  Quizspecial: Vad vet du om USA?

  00-tal: Var befann sig Bush under 9/11? quiz.svd.se 90-tal: Vilket blev serieskyttens namn? quiz.svd.se 80-tal: Varför blev Ferraro historisk? quiz.svd.se 70-tal: Härjade i NY, vad kallades han? quiz.svd.se 60-tal: Vad hette berömd månlandare? quiz.svd.se Historia: Vad kan du om USA:s presidenter? quiz.svd.se

  Gå till SvD:s specialsajt om presidentvalet

  Ta del av nyheter, analyser och quiz. Här får du senaste informationen om höstens val i USA.

  Annons
  Annons
  X

  Mitt Romney ger inga intervjuer i valspurten, utan satsar hårt på valmöten och tv-reklam. Han behöver lite medgång på tisdag, men med goda resultat i några avgörande delstater kan en mångårig dröm bli verklighet för den 65-årige affärsmannen, mormonen och fembarnsfadern som i så fall flyttar in i Vita huset i januari.

  Foto: AP Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X