Annons
X
Annons
X

Mitt Romney i nytt blåsväder

Vem är den riktige Mitt Romney? Frågan har plågat den republikanske presidentkandidaten och nu tolkas en video som att han inte bryr sig om nästan halva befolkningen för att de snyltar på staten.

[object Object]
Mitt Romney. Foto: SCANPIX

WASHINGTON
Inte så väl valda ord, sa Romney sent på måndagskvällen efter det att en inspelning inifrån ett möte bakom lycka dörrar med rika donatorer spritts.

Det var
vänstertidningen Mother Jones som först fick tillgång till vad en ännu icke namngivne personen spelat in och det blev omedelbart toppnyheter, i synnerhet som politiska insiders fortfarande höll på att smäla en ingående beskrivning på sajten Politico om stridigheter i kampanjledningen.

Alltsammans dessutom mot bakgrund av både vikande opinionssiffror och tilltagande propåer, även från republikaner, om att Romney måste lägga fram tydligare förslag om allt från ekonomi till utrikespolitiken.

Annons
X

YOUTUBIANA:
Fler grodor och märkliga utspel från USA:s poltiitker

Enligt Mitt Romneys uppfattning kommer runt 47 procent av amerikanska folket att rösta på Barack Obama, eftersom de är beroende av olika slags bidrag och inte betalar skatt. De tycker att de är berättigade till gratis ”sjukvård, mat, bostad, ja, vad du än kan tänka dig”. Han fortsatte att det inte spelar någon roll vad han gör eftersom han aldrig kommer att kunna ”övertyga dem om att ta ansvar för sina liv”. I en annan replik konstaterar han att det skulle ha varit lättare att locka latinoväljare om hans far hade varit mexikan, inte bara var född i Mexiko.

Nyhetsredaktionerna i kabel-tv-nätet kastade ut alla planerade inslag om arabvärlden och friktion i handeln med Kina. Istället sände de utdrag ur Romney-videon plus direkt från den sena presskonferensen han kallade till, med repliken att man säger vissa saker till donatorer som ”ska skiljas från sina pengar” och att han och presidenten har olika målgrupper.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Efteråt försvarade Romney-kampanjen kandidatens uttalanden med att han ”vill bistå alla amerikaner som har det kärvt i Obama-ekonomin… och har sagt hela året att han är oroad över det ökade antalet människor som är beroende av den federala staten”.

  LÄS OCKSÅ:
  Bachmann ville stänga obefintlig ambassad

  Men, Barack Obamaa talesmän var blixtsnabbt ute med att ”det är chockerande att en presidentkandidat uppträder bakom stängda dörrar” och säger till en grupp rika donatorer att hälften av det amerikanska folket betraktar sig som ”offer”. Kommentatorer med demokratiska åsikter gick igång och påpekade att många av dem Romney hängt ut faktiskt tjänar för lite för att betala inkomstskatt, kanske lider av handikapp eller är pensionärer.

  I valrörelsen 2008 var det Barack Obama som sa saker han inte avsett för en större publik, med repliken att vita underklassväljare i industristater ”klänger sig fast vid vapen och religionen” och människor som ser ut som de själva.

  Gå till SvD:s specialsajt om presidentvalet

  Ta del av nyheter, analyser och quiz. Här får du senaste informationen om höstens val i USA.

  ”Septemberchocker inträffat förr” blog.svd.se SvD:s specialsajt om USA-valet svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Mitt Romney.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X