Annons

Mitt på det skotska höglandet finns en prunkande lustgård

Egentligen ska det inte gå. Men i skotska höglandet finns en prunkande lustgård där goda och näringsrika jättegrönsaker växer, helt befriade från giftiga bekämpningsmedel. Allt som tillförs jorden är rockdust: ett fint, mineralrikt stendamm.

Under strecket
Publicerad
Biffiga tomater men inga bifftomater och rekordstora broccoli växer 
i Straloch. Tack vare stendammet blir grönsakerna gigantiska.
Biffiga tomater men inga bifftomater och rekordstora broccoli växer i Straloch. Tack vare stendammet blir grönsakerna gigantiska.

Det är svårt att tänka sig ett mer kargt och ogästvänligt landskap än det som breder ut sig längs vägen som ringlar från Pitlochry, genom dalen Glen Brerachan och upp mot den avfolkade byn Enochdhu här i de inre delarna av det skotska höglandet.
Endast några betande får trotsar kylan på de magra slänterna av bergen Ben Vrackie och Creag Dhubh.
Redan för 50 år sedan gav de sista jordbrukarna upp. Flyttlassen gick söderut till industrijobben i Glasgow, men några stannade kvar och öppnade hotell för forellfiskare och bergsvand-rare i Pitlochry vid huvudvägen mellan Edinburgh och Inverness.
– Folk skrattade åt oss när vi berättade att vi skulle odla grönsaker här uppe på bergssluttningen, säger Cameron Thomson.
– Det gör de inte längre.
För nio år sedan fick han och hustrun Moira tillgång till tre hektar mark här uppe där jordarna var hopplöst sura och urlakade på närande mineraler. På den luggslitna Straloch farm nära Enochdhu öppnade de utan ekonomisk uppbackning försöksodlingen, SEER-center. SEER står för Sustainable Ecological Earth Regeneration: uthållig, ekologisk jordförnyelse.
Här skulle de livnära sig och testa idén de fått några år tidigare: att fullständigt återmineralisera jorden till de halter som fanns efter förra istiden men som för länge sedan lakats ur av väder och vind.

Biffiga tomater men inga bifftomater och rekordstora broccoli växer i Straloch. Tack vare stendammet blir grönsakerna gigantiska.

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons