X
Annons
X

Mitt liv med Hiram

Få matskribenter har berört så många som Svenska Dagbladets "Hiram", Märit Huldt. Författaren och journalisten Milena Bergquist upptäckte henne redan som barn. Men lärde känna sin idol gjorde hon efter dennas död - genom två lådor fulla av anteckningar och recept.

Jag har funderat på det många gånger. Vad är det som gör att jag fascineras så av Märit Huldt? En kvinna jag bara hann träffa en enda gång.

I stället har jag lärt känna henne genom att laga hundratals av hennes recept, genom samtal med hennes familj och vänner och, framför allt, genom två flyttkartonger. Två osorterade kulturskatter, "smulorna" av ett matliv. Via odaterade manuspapper, små svarta anteckningsböcker, läsarbrev och urklipp från Svenska Dagbladet har hennes konturer växt sig allt starkare. Ibland kan jag nästan höra henne tala.

1963 - Journalisten och matskribenten Märit Huldt, känd under signaturen ”Hiram”, blev den första kvinnan som blev invald i Gastronomiska Akademien i Sverige.

Foto: LEN WAERNBERG Bild 1 av 6

Märta Hildt med sina pojkar.

Bild 2 av 6

Hiram.

Bild 3 av 6

Någon direkt vän av ordning var inte Hiram. I alla fall räknade hon kanske inte med att någon skulle dyka ner bland hennes skriverier.

Foto: KARIN GRIP Bild 4 av 6

I kartongerna låg mängder av små svarta anteckningsböcker. Det var en sådan hon alltid hade i fickan när hon promenerade med sina älskade svara kungspudlar, de som ofta var med i matartiklarna.

Foto: KARIN GRIP Bild 5 av 6

Hiram illustrerade själv sina matartiklar i Svenska Dagbladet men hon arbetade också mycket tillsammans med fotografen Kerstin Bernard.

Foto: KERSTIN BERNARD Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X