Annons
X
Annons
X

Mitt heta blodlösa liv

HÖR AV DIG. Idagsidans Agneta Lagercrantz har insett att hon är i klimakteriet – och att hon inte vet nästan någonting om vad det innebär. Det är det faktiskt inte många andra som gör heller bland vare sig forskare eller kvinnor i gemen. Nu ska det bli ändring på det – hjälp gärna till!

Övergången

ÖVERGÅNGEN – FÅ MAKT ÖVER KLIMAKTERIET

I lördags var det exakt ett år sedan jag hade min senaste menstruation. Inte en enda röd prick under 2012 efter så där 40 års markeringar med kulspets i almanackan. Och så mycket hade jag fattat om vad det betyder: Att det är först då som jag med säkerhet kan säga att det är över.

Men vad kunde jag om det som kom istället? Känslan av att kroppen blivit en induktionshäll. Hur någon flera gånger om dygnet skruvar upp värmen så det blir glödande hett på en bråkdels sekund. Nätter med täcke av, täcke på, täcke av. Dagar med vad som än finns till hands, ett papper, handen, blusen – vifta, vifta (ja, jag struntar i om folk fattar …). Bara jag får svalka. Ibland följer också en hastig och påtaglig frossa som avrundning. Brrr.

Ja, så går det över. Och det är inte så farligt ändå.

Annons
X

Bara en enda har jag hört säga något om hur det känns på djupet att inte längre kunna få barn.
Agneta Lagercrantz

Innan jag började med de här artiklarna trodde jag att alla kvinnor led fruktansvärt av vallningarna (fel). Jag var övertygad om att alla fick sådana (fel). Menopaus (ingen mer mens) hade jag blandat ihop med klimakteriet (åren före och efter sista mensen). Och den enda aspekten på övergångsåldern som jag umgåtts med var medicinsk.

LÄS MER:
8 fakta om övergångsåldern

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För det är mest på den nivån vi pratar med varandra, visar undersökningar – och så gör vi också i min egen närhet. Vi talar om östrogenets vara eller inte vara, om träning och hälsokostpreparat eller graden av lidande. Bara en enda har jag hört säga något om hur det känns på djupet att inte längre kunna få barn.

  Idagsidans nya serie om klimakteriet börjar i det medicinska. Sedan går vi över till hur vi kvinnor pratar om övergångsåldern, att det kan vara en tid av frihet och till och med en rättighet i livet.

  Eller vad tycker du?

  Alla artiklar i serien om klimakteriet

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X