Misstro mot Ecuadors elit

Ecuador har fått sin sjunde president på tio år sedan den omstridde Lucio Gutiérrez sparkats av kongressen och försökt fly landet. I stället har vicepresidenten Alfredo Palacio tagit över. Han talar nu om en grundlagsreform, men folket misstror hela den ”politiska klassen”.

Under strecket
Publicerad
Tiotusentals personer deltog i protesterna i Quito i onsdags, men demonstranterna slogs ner av polis med tårgas när de försökte ta sig fram till presidentpalatset Carondelet.

Tiotusentals personer deltog i protesterna i Quito i onsdags, men demonstranterna slogs ner av polis med tårgas när de försökte ta sig fram till presidentpalatset Carondelet.

Annons

I sin första presskonferens som president sade Alfredo Palacio att han skulle utlysa en folkomröstning om grundlagen inom de närmaste månaderna. Men han kunde inte upplösa kongressen och utlysa nyval, sade han – vilket många demonstranter krävde.
Palacio, en 66-årig hjärtläkare, har med tiden blivit allt mer kritisk mot Gutiérrez och hans ekonomiska politik.
Efter en vecka av växande gatuprotester och ökat polisvåld – tre döda och hundratals skadade – tvingades Lucio Gutiérrez fly från presidentpalatset i Quito i en arméhelikopter i onsdags kväll, svensk tid.
Då hade 60 av parlamentets 100 ledamöter beslutat att avsätta Gutiérrez för maktmissbruk. Därmed tog även Ecuadors högsta försvarsledning, en viktig maktfaktor, sina händer ifrån Gutiérrez, en 48-årig exöverste som kom till makten i demokratiska val 2002.
Armén spärrade av landets flygplatser för att förhindra Gutiérrez från att lämna landet. I stället sökte den sparkade presidenten skydd på Brasiliens ambassad i Quito, huvudstaden.

För fem år sedan, i januari 2000, var Gutiérrez själv med om att störta den dåvarande presidenten Jamil Mahuad. Efter denna statskupp, som kokats ihop av militärer och indianorganisationer, fick Gutiérrez sitta i fängelse ett halvår.
När Gutiérrez sedan kom till makten 2002 hade han starkt stöd från landets många fattiga och den stora indianbefolkningen. Men med tiden har missnöjet med Gutiérrez växt i takt med att hans vallöften om ett bättre liv för folket inte har infriats.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons