Misstänkta för tortyr greps i Tyskland och Frankrike

 Gripanden var ett resultat av en samarbete mellan de tyska och franska åklagare, uppgav Tysklands federala åklagare i ett uttalande på onsdagen.
Gripanden var ett resultat av en samarbete mellan de tyska och franska åklagare, uppgav Tysklands federala åklagare i ett uttalande på onsdagen. Foto: Bodo Marks/AP

Förra veckan meddelade tyska myndigheterna att en förre detta hög officer inom den syriska underrättelsetjänst och två underordnade gripits. De gripna misstänkts för att ha begått folkrättsbrott i fängelser som drivs av president Bashar al-Assads säkerhetstjänster.

Publicerad
Annons

För första gången har myndigheter i väst lyckats ta fast misstänkta för tortyr i Syrien från syriska regimens sida. Gripanden var ett resultat av en samarbete mellan de tyska och franska åklagare, uppgav Tysklands federala åklagare i ett uttalande på onsdagen. Den tyska polisen grep en tidigare hög officer och en underordnad, medan den tredje personen som misstänkts ha anknytning till officeren greps av franska polis.

Den tidigare officeren räknas som den högsta uppsatta personen inom Assadregimen som hittills gripits i Europa. Han misstänks vara ansvarig för tortyr av fångar i Al-Khatib-fängelset under 2011–2012. Den andra mannen misstänks ha lett en grupp som gripit folk och fört dem till en enhet som torterat dem.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons