Annons
X
Annons
X

Misstänkt ebolafall i Stockholm

Ett misstänkt fall av ebola utreds i Stockholm, efter att en man som nyligen vistats i ett eboladrabbat land uppsökt sjukvården i Solna med feber.

(uppdaterad)
[object Object]
Den man som utreds för ebola har förts till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: FREDRIK SANDBERG /TT

Sent på söndagseftermiddagen uppsökte mannen en närakut i Solna, och berättade att han hade feber och ont i magen. Eftersom han nyligen vistats i ett land som drabbats av ebola kontaktades Sos Alarm och infektionskliniken, och en ambulans med specialutbildad personal hämtade mannen och förde honom till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, som har ett specialrum med luftsluss och speciell cirkulation, och där personalen sedan flera år är tränad att hantera smittsjukdomar.

**– Eftersom **han har feber och inga andra symptom är risken extremt liten att det rör sig om ebola,säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms län, till SvD.

Örtqvist räknar med att provresultatet inte ska behöva vänta till måndagskvällen.

Annons
X

– Jag tror att det kommer under dagen. Jag tror inte vi ska behöva dröja till kvällen utan vi kan gå ut med ett svar under dagen, säger han till TT.

Landstinget agerade enligt en handlingsplan som Socialstyrelsen tagit fram.

– Vi har sagt att feber mer än 38 grader inom tre veckor från vistelsen i ett sådant land, då ska man ta prover för att kunna utesluta diagnosen, säger Åke Örtqvist.

Prover som ska avgöra om det rör sig om ebola eller inte har skickats till Folkhälsomyndighetens specialutrustade laboatorium i Solna. 

I nuläget undersöker landstinget inte om personer mannen varit i kontakt med kan ha smittats.

– Inte i nuläget, för jag bedömer risken att han skulle ha smittat omgivningen som obefintlig. Det finns ingen luftburen smitta, det krävs att man får blod eller andra kroppsvätskor på sig och det har inte hänt, säger Åke Örtqvist.

Folkhälsomyndigheten har uppgivit att den tagit emot i snitt ett ebolatest i månaden, vilket innebär att det funnits flera tidigare misstänkta fall i Sverige.

– Ja, det må vara. Men jag vet inte det och det har - vad jag vet - inte hänt i Stockholm, säger Örtqvist till TT.

Han konstaterar att det är klart att ebola-misstankar kan skapa oro.

– Men nu har vi inte ett fall av ebola utan ett fall där vi ska utesluta den lilla misstanken att det skulle kunna röra sig om ebola.

Annons
Annons
X

Den man som utreds för ebola har förts till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Foto: FREDRIK SANDBERG /TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X