Annons
X
Annons
X

Misstänkt brev till tidningsredaktion ofarligt

Polisens bombgrupp har undersökt brevet som skickades till tidningen Nerikes Allehanda i Örebro och konstaterat att brevets innehåll är ofarligt. Brevet var också adresserat till konstnären Lars Vilks.

Under förmiddagen på onsdagen tog NA:s redaktion emot ett brev adresserat till konstnären Lars Vilks/co Nerikes Allehanda, skriver tidningen.

Örebropolisen spärrade av rummet där brevet fannsoch bombgruppen från Stockholm kallades till platsen.

– Det känns bra att polisen tar det här på allvar, sade Katrin Säfström, tidningschef, till NA.

Annons
X

P4 Örebro uppger att ingenting farligt ska ha varit i brevet, enligt bombgruppen, som undersökt försändelsen med en röntgenapparat.

**– Brevet innehåller **papper och något mynt. Det är ett brev till Lars Vilks och en peng för att han ska kunna svara förmodligen, säger Jörgen Westlin, hos polisen till NA.

Brevet ska ha skickats från Hannover i Tyskland.

– Vi är väldigt vaksamma på den här typen av försändelser efter det som har hänt de senaste månaderna. Det är klart att det är lite oroväckande och ganska obehagligt, säger Katrin Säfström i ett webbtv-klipp på NA.

Vilks var på plats som talare på ett möte om yttrandefrihet på kulturhuset Krudttønden i Danmark när attentatet skedde.

Nerikes Allehanda har utsatts för hot hösten 2007 efter publiceringen av Lars Vilks rondellhundsbild föreställande profeten Muhammed. Tidningen var inte ensam med att publicera bilden. Läs mer om det här

Finns det en ökad hotbild mot den här tidningen?

– Det finns en gammal en koppling mellan bilder som den här tidningen valt att publicera, som inte alla gillar, så kan jag säga, säger Mats Nylén, kommunikationschef i region Bergsslagen.

Har tidningen fått högre säkerhetsprioritet efter händelserna i Danmark och Frankrike, med tanke på att tidningen varit utsatt för hot tidigare?

– Det vill inte jag säga något om. Men svensk polis har allmänt pratat om säkerheten vid mediehus och tidningsredaktioner med tanke på det som skett. Det är fakta.

Lars Vilks bor just nu på okänd ort. Det är oklart när han har möjlighet att komma ut i offentligenheten igen.

– Det första steget blir ju att få komma ut. Jag har rätt stort behov av att fysiskt röra mig, och när det gått några dagar här kommer ju det behovet bli starkare, säger han till TT.

Enligt Vilks ska seminariet som utsattes för terrorattacken återupptas på Danmarks Radio under torsdagen. Han själv kommer att medverka även den här gången, men via telefon.

– Vi får väl diskutera de händelser som kommit upp nu. De som är med får bearbeta sina upplevelser och tala om hur man uppfattat situationen.

Läs mer om den kontroversiella konstnären Lars Vilks här.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X