Annons
X
Annons
X

Misstankar kvarstår mot terrorgripna

Efter den misstänkta terrorhotbilden i helgen hade i morse allt återgått till det normala i Göteborg.

Av TT
(uppdaterad)

– Vi anser att det inte längre föreligger någon risk, sade polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Polisen hade inte längre någon extra insats.

De fyra män som greps misstänkta för att förbereda ett terrorbrott har försatts på fri fot. Åklagaren ansåg att misstankarna inte räckte för att få dem häktade.

Annons
X

Trots det var den omfattande polisinsatsen i samband med att de greps tidigt på lördagen helt korrekt, enligt polisens egen granskning.

– Vi har från polisledningens sida granskat de här ingripandena, och den granskningen har fått oss att inte upprätta någon egen anmälan, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Säpo arbetar vidare med utredningen, som togs över från polisen i Västra Götaland klockan 20 på söndagskvällen.

Stäng

SvD GÖTEBORG – dagligt nyhetsbrev med de viktigaste nyheterna från Göteborg (må-fr)

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Än så länge kvarstår misstankarna och de är fortfarande intressanta i utredningen, säger Patrik Peter, pressekreterare på Säpo, om de fyra män som i helgen greps misstänkta för förberedelse till terrorbrott men sedan släpptes.

  Patrik Peter vill i dagsläget inte säga något om vilka uppgifter och eventuella tips som ledde till den stora polisinsatsen.

  – Jag inte kan berätta om detaljer i utredningen nu, vad vi gör i det här läget och vilken information som vi får in.

  TT: Människor i framför allt Göteborg lär vara både oroliga och nyfikna. Bör inte allmänheten informeras ytterligare om vad som ligger bakom polisinsatsen?

  – Det polisen sade i går kväll var att bombhotet mot centrala Göteborg inte längre är kvar, och det var väl så tydligt det kan bli.

  TT: ”Centrala Göteborg” är ett rätt vagt begrepp. Kan ni säga något mer om bombhotet, vart det var riktat?

  – Nej tyvärr, det vill jag inte heller göra just nu.

  Antalet besökare i köpcentrumet Nordstan gick ner ordentligt i samband med helgens bombhot mot centrala Göteborg, visar en jämförelse med motsvarande helg i fjol.

  – Fredag, lördag, söndag denna helgen jämfört med föregående år så tappade vi 15 procent av våra besökare, säger Anders Larsson, marknadsdirektör för Nordstan, till TT.

  Siffrorna är ett tydligt trendbrott jämfört med övriga helger hittills 2010, som i snitt visat en ökning mot 2009 med några procent, enligt Anders Larsson.

  Göteborg TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X