Annons
X
Annons
X

Missnöjet mot FRA växer inom regeringspartierna

Regeringen får allt svårare att övertyga sina egna i FRA-frågan. En rundringning till folkpartiets länsförbund som SvD har gjort visar att inte ens vart fjärde förbund stöder lagen. Partiet startar nu en intern grupp för att lyssna på kritiken.

Mer om FRA-lagen

Läs även

En månad har gått sedan regeringen lyckades baxa FRA-lagen genom riksdagen, men de kritiska rösterna blir allt fler. Flera borgerliga riksdagsledamöter vill avskaffa den nya lagen. Tre tidigare folkpartiledare uppmanar regeringen att backa. Och nu visar en rundringning till folkpartiets länsförbund att bara en minoritet ger lagen sitt stöd.

– Frågan kräver ett rejält omtag. Regeringen måste vara beredd att riva upp beslutet och ta diskussionen från noll, säger Sverker Thorén, ordförande i Kalmar.

SvD har varit i kontakt med styrelserna i 22 av folkpartiets 25 länsförbund. Tre av dem vill inte kommentera frågan. Fem ger FRA-lagen sitt stöd. Lika många känner sig mycket tveksamma inför lagen. Nio av förbundens ordförande går längre och anser att regeringen behöver riva upp beslutet.

Annons
X

– En förutsättningslös diskussion är just en förutsättningslös diskussion. Då kan man inte utgå från ett beslut som redan är fattat, menar Gunnar Nordmark, ordförande i Kronoberg.

Cecilia Wikström (fp), riksdagsledamot och ordförande för länsförbundet i Uppsala, håller med.

– Vi har en statsminister som hela tiden pratar om modernt ledarskap och hur viktigt det är att lyssna. Men ta chansen då, lyssna på opinionen! uppmanar hon.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Partisekreterare Erik Ullenhag (fp) säger att beslutet kommer att ligga fast, men att förslaget kan förbättras i höstens tilläggsproposition.

  – Vi får fundera och lyssna på de invändningar som finns. Samtidigt tror jag att det finns en bred majoritet för någon form av signalspaning.

  Partiet har tillsatt en intern referensgrupp för att lyssna på de synpunkter som finns. Missnöjet med FRA-beslutet bubblar också i de andra regeringspartierna. Inom centern har motståndet formerat sig genom Centeruppropet, CUF, Stockholmscentern och Stureplanscentern. Också inom moderaterna är kritiken stark. Muf-ordförande Niklas Wykman är en högljudd motståndare.

  – Regeringen har som strategi att driva igenom lagen utan offentlig debatt. Strategin har fullständigt misslyckats, och priset kan bli att vi förlorar nästa val.

  Läs tidigare artiklar om FRA-lagen svd.sesam.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X