Missnöjet med Putin jäser öppet

GLANSDAGARNA ÖVER. Under sina åtta år som president lyste glorian kring Vladimir Putin, få ville och knappast någon vågade kritisera honom. Nu har glorian hamnat på sned. När det idag demonstreras i 21 ryska städer är kravet på Putins avgång en av parollerna.

Under strecket
Publicerad
Under de åtta år Vladimir Putin var president fanns ingen öppen kritik mot honom. Ryssarna accepterade maktmissbruk och korruption så länge levandsstandarden höjdes. Men nu när finanskrisen skakar även Ryssland  har kritiken växt.

Under de åtta år Vladimir Putin var president fanns ingen öppen kritik mot honom. Ryssarna accepterade maktmissbruk och korruption så länge levandsstandarden höjdes. Men nu när finanskrisen skakar även Ryssland har kritiken växt.

Foto: AP
Annons

Missnöjet med premiärminister Vladimir Putin och regeringen började jäsa när den internationella finanskrisen med kraft slog till mot Ryssland i fjol. En demonstration i Kaliningrad i slutet av januari i år, som samlade drygt 10000, sände chockvågor till regeringskansliet. Och nu rullar missnöjesvågen vidare.

–Folk accepterade Putins regim och missförhållandena så länge levnadsstandarden höjdes. Men nu har vi nått en gräns för vad vi står ut med. Folk har fått nog och jag är övertygad om att lördagens demonstrationer bara är början, säger Olga Kurnosova, representant för Förenade medborgarfronten och Solidaritet, på telefon från S:t Petersburg till SvD.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons