X
Annons
X

Missnöjet gror under balkongen

Balkongplattor skjuter ut som trädsvampar från innergårdarnas fasader i Sveriges städer. Lyckliga nyblivna balkongägare flyttar ut med blomsterlådor, stolar och middag med vin i kvällssolen. Men det blir också många konflikter med grannar som plötsligt får mindre ljus och mer insyn. Karin, Eva och Kristina känner sig kränkta och ska nu försöka slåss i hovrätten för att slippa balkonger.

– Titta vilka båtbryggor de smäller upp. Det här är ett nationalromantiskt hus och så gör de så där, säger Kristina och pekar förtretad mot den splitter nya uteplatsen med trädäck och staket runt om.
Kristina har bott i huset på Södermalm i Stockholm i över 30 år och det har även hennes grannar Eva och Karin. Kristina har en ljus och fin lägenhet, men tycker att hon fått sin boendekvalitet försämrad.
– Jag har insyn från balkonger och terrasser överallt och har ingenstans att ta vägen. Jag har vädjat till styrelsen att jag ska få ekonomisk hjälp till persienner så att jag ska kunna skydda mig, men det har blivit totalt nej.
Huset är byggt med två flyglar. I och med att grannen i gathuset till höger vill bygga balkong kommer Kristina att få balkongräcket bara en dryg meter framför sitt köksfönster. Även utanför vardagsrumsfönstret planeras en balkong.

Vi sitter i hennes kök och dricker kaffe. Kristina bodde från början högst upp med utsikt över hustaken, men numera rymmer taken vindsvåningar.
– Det är så nytt det här med bostadsrätt och det är som om man blivit både fartblind och euforisk. De är många villabor som flyttar in och de vill bara expandera, säger Kristina och pekar upp mot vindsvåningsterasser med balkonglådor och gladrandiga markiser.
– De får göra hur de vill, titta vilka holkar de satt upp, säger Karin och pekar mot takkupan, som ser ut som en liten plåtstuga, i vindsvåningen mitt emot.
Men det som striden gäller nu är balkongerna som bostadsrättsföreningen har fattat majoritetsbeslut om att sätta upp. Karin bor i en tvåa på första våningen som är ganska mörk. På fasaden till flygelfastigheten snett emot har det redan byggts en balkongplatta några meter bort med insyn rakt in i hennes lägenhet. Det är bostadsrättsföreningen i grannfastigheten som börjat bygga.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X