Missnöjet gror på franska lyxhotell

Under strecket
Publicerad
Annons

PARIS Det handlar om fjorton som vågat gå i strejk hittills. Fjorton städerskor och diskare på lyxhotellet Astor i Paris. Men missnöjet växer på andra hotell i Parisområdet och runt om i Frankrike. Och missnöjet växer också bland dem som städar kontorslandskap runt om i Frankrike.
De anställda protesterar mot en sektor som de inte anser helt ren.
De protesterar mot försämringarna av arbetsvillkoren. Förutom normala arbetsuppgifter har den nya ledningen för hotellen krävt att de anställda ska städa ytterligare ett rum om dagen. Dessutom att tömma soporna - och allt detta utan någon höjning av lönerna.
Om de anställda inte går med på kraven står de inför hotet att bli av med sina arbeten. Villkoren är inte bättre för dem som städar kontor.

– Vi är alla invandrare. Vi arbetar sex dagar i veckan för en lön på 1 000 euro i månaden. Och så länge hotellen är fullbelagda har vi inte rätt att ta någon ledighet, säger Chantal Koman, en av företrädarna för städerskor och diskare.
Hennes klagomål är långt ifrån
isolerat. Det vittnar om att arbetssituationen blir alltmer osäker för de hotellanställda som arbetar med städning och diskning.
Huvuddelen av städarna är lågkvalificerade och många av dem har ingen aning om sina rättig-heter som anställda.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons