Annons
X
Annons
X

Missnöje inom KD kan ge namnbyte

FAMILJEFOKUS. Efter tredje förlustvalet i rad ökar oron i KD. Nu väcks förslag om ett namnbyte till ­”Familjepartiet kristdemokraterna” för att locka fler väljare. Det finns också ett missnöje med partiledarens insats i regeringsförhandlingarna.

(uppdaterad)
Med 5,6 procent av väljarstödet är KD, tillsammans med V, riksdagens minsta parti. Partiledaren Göran Hägglund, och hans två statsrådskollegor, sitter numera samlade på socialdepartementet.
Med 5,6 procent av väljarstödet är KD, tillsammans med V, riksdagens minsta parti. Partiledaren Göran Hägglund, och hans två statsrådskollegor, sitter numera samlade på socialdepartementet. Foto: KARIN NILSSON

Bara tre personer har lett partiet

Birger Ekstedt 1964 - 1973. Alf Svensson 1973 - 2004. Göran Hägglund 2004 -

”Svenska folket har talat. Resultatet är ett faktum”, skriver KD:s partiledare Göran Hägglund på Facebook under valnatten. Känslorna är blandade: alliansen regerar vidare, men hans eget parti har tappat 32302 röster.

Landets kristdemokrater slickar fortfarande såren. Sedan 1998 har väljarstödet mer än halverats, och partiet är numera – tillsammans med V – riksdagens minsta.

Annons
X

–Det är klart att det inte är acceptabelt med 5,6 procent. Nu måste Kristdemokraterna snabbt mejsla fram de tre unika argument som berättigar partiets existens, säger förre partiledaren Alf Svensson, numera EU-parlamentariker.

Vad händer annars?

–Annars ser det illa ut för partiet, det är bara att vara ärlig och säga det.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  SvD har talat med en rad kristdemokrater i partistyrelsen och riksdagsgruppen, men också utanför partiets maktcentrum. Bilden är entydig: nu krävs krismedvetenhet och självrannsakan.

  – Fast det finns ingen quick fix, säger Bengt Germundsson, kommunalråd i KD:s starkaste fäste Markaryd och ledamot i partistyrelsen.

  Han ledde valanalysen efter nederlaget 2006, och efterlyste då ett modernare parti, med en bredare politik.

  Även Jessica Nyberg, gruppledare på Lidingö och grundare till nätverket FFFF, vill bredda partiet:

  –Det handlar inte om att göra om vår ideologi, men vi behöver bygga på med frågor som klassiskt borgerliga eller konservativt sinnade väljare skulle attraheras av, som rättspolitik och försvarsfrågor.

  Samtidigt prisas KD:s fokus på ”verklighetens folk” och politikens gränser av både kvinnoförbundets ordförande Maria Fälth och ungdomsförbundets ordförande Charlie Weimers.

  – En av de viktigaste uppgifterna vi har framför oss är att låta de diskussionerna få konkret innebörd, säger han.

  Förre riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus beklagar att KD efter 19 år i riksdagen fortfarande har en ”alldeles för tunn och porös” väljarbas. Han har ett konkret förslag för att attrahera fler: en komplettering av partinamnet.

  – Utanför de kristna leden tror jag att partinamnet är ett hinder för hur man ser på vilka förslag vi lägger fram. De alliansväljare som vill värna om familjen, men inte är liberaler eller marknadsorienterade, behöver ett parti de kan identifiera sig med, säger Lennart Sacrédeus.

  En rad andra partier, som Sveriges socialdemokratiska arbetareparti och Folkpartiet liberalerna, har redan ”dubbelnamn”, påpekar han.

  – Man skulle kunna kommunicera att vi är familjepartiet eller frihetspartiet.

  Namnfrågan är, enligt en ledamot i partistyrelsen, ”superkänslig”. Det finns medlemmar som vill skrota ordet Kristdemokraterna, medan andra förespråkar ett tillägg.

  Charlie Weimers bekräftar för SvD att han på partistyrelsens senaste möte lyfte frågan.

  – I ett sådant här läge måste vi vrida och vända på alla stenar och ha en förutsättningslös diskussion, även om partinamnet.

  KDU har efter valnederlaget tillsatt en kriskommission, som bland annat ska överväga om partiet bör döpas om. Resultatet presenteras på tisdag: Charlie Weimers vill inte avslöja vad han själv tycker.

  –Det här är en debatt som börjar ta fart på lika olika håll och det är viktigt att lyssna in alla medlemmar och hitta en väl avvägd lösning.

  Även Göran Hägglund säger att partiet, och den nya framtidsgruppen, måste ”våga vända på alla stenar”.

  – Jag tror inte att en komplettering av partinamnet, som kanske till och med kan tolkas som en insnävning, med nödvändighet är rätta medicinen. Men jag är självklart beredd att lyssna på alla sådana förslag.

  Ingen av de kristdemokrater SvD talat med ifrågasätter Göran Hägglund som partiledare. Däremot finns ett missnöje med utfallet i regeringsförhandlingarna: KD:s tre ministrar sitter nu på socialdepartementet, medan Centerpartiet har tre departementschefer.

  –KD har lagt tre ägg i samma korg, det är klart att det är en försvagning, säger Alf Svensson.

  Bengt Germundsson anser att det egna partiet ”än en gång dragit det kortaste strået i en viktig förhandling”, och att inflytandet i regeringen därmed minskat.

  Men enligt Göran Hägglund är det ”av ringa betydelse” var statsråden rent fysiskt är placerade.

  –Vi har ansvar för frågor som är viktiga för alla, och som är hjärtefrågor för oss, sjukvård, äldrepolitik, familjepolitik och därutöver bland annat bostadspolitik.

  Annons
  Annons
  X

  Med 5,6 procent av väljarstödet är KD, tillsammans med V, riksdagens minsta parti. Partiledaren Göran Hägglund, och hans två statsrådskollegor, sitter numera samlade på socialdepartementet.

  Foto: KARIN NILSSON Bild 1 av 2
  Foto: JAN COLLSIÖÖ, JUREK HOLZER, KARIN NILSSON Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X