Annons
X
Annons
X

Missnöje bäddar för maktskifte

I dag går Spanien till val, efter en avslagen valkampanj i euro-krisens slagskugga. Allt pekar på maktskifte: socialisterna gör en brakförlust och högerledaren Mariano Rajoy tar över i december.

(uppdaterad)

–Vänstern i Spanien är körd för ett tag, säger Antonio Sánz, en 42-årig försäljare – arbetslös sedan sju månader – och tvåbarnsfar som ändå tänker rösta på socialisterna, PSOE.

–Det finns ingen enkel lösning eftersom det är lika illa runt omkring oss: i Italien, i Portugal, i Grekland. Och vi sitter mitt i den här röran, säger Sánz till AP ute i regnet efter en intervju för ett jobb som kan ge honom 1000 euro (drygt 9000 kr). Det är hälften av vad han hade tidigare.

Han är en av Spaniens fem miljoner arbetslösa; för fyra år sedan var Spanien fortfarande Europas stora jobbmagnet – innan den stora bo- och byggbubblan sprack. Nu har Spanien den högsta arbetslösheten inom EU – över 21 procent.

Annons
X

Missnöjet med José Luis Rodríguez Zapatero, den sittande premiärministern, och hans socialistparti är kompakt. Och det är denna missnöjesvåg som nu för oppositionsledaren Mariano Rajoy till makten.

Alla opinionsmätningar talar om storseger idag – så stor att Partido Popular (PP) väntas få helt egen majoritet i kongressen.

Socialisterna har fått rikta in sig på att försöka minska PP:s segermarginal. PSOE:s kandidat Alfredo Pérez Rubalcaba är ”rädd att högern ska få en absolut makt” och skära ännu mer i välfärden. Han har därför vädjat till soffliggare och missnöjda vänsterväljare att gå och rösta – för att inte PP ska kunna göra helt som de vill. PP styr redan i hälften av alla kommuner i Spanien och i elva av landets 17 autonomier, självstyrande regioner.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det är ju socialistregeringen som har tvingats genomföra en rad nedskärningar i välfärden och i socialpolitiken. Därför är det mycket svårt att spela på en rädsla för högern i den här valkampanjen, säger Juan Pablo Ferrándiz vid opinionsinstitutet Metroscopia till Reuters.

  Alla insatta bedömare är ense om att det finns betydligt fler osäkra väljare inom vänstern – något som gynnar PP. Högerväljare har alltid röstat på PP i vått och torrt. Några kända korruptionsfall med PP-politiker i centrum har till exempel inte straffat partiet.

  Protest- och ungdomsrörelsen 15-M har uppmanat spanjorerna att inte rösta på något av de två stora: PP och PSOE – ”den politiska klassen”.

  Detta kan gynna vänsterpartiet IU – det tredje största – och hjälpa småpartier som det gröna Equo och Piratpartiet att komma in i parlamentet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X