X
Annons
X

Missnöjda aktieägare oroas för H&M:s framtid

Framtiden präglade H&M:s årsstämma. Oroliga aktieägare ställde frågor om bolagets affärsmodell, det stora varulagret och hur sortimentet ska se ut för att bättre locka kunderna. Samtidigt har storägaren Stefan Persson fortsatt att köpa aktier i klädjätten, som delar ut 8,1 miljarder kronor i halvårsutdelning. 3,5 miljarder kronor tillfaller Stefan Persson med familj och bolag.

Karl-Johan Persson får hjälp med mikrofonen under H&M:s årsstämma i Aula Medica på Karolinska Institutet på onsdagen.
Karl-Johan Persson får hjälp med mikrofonen under H&M:s årsstämma i Aula Medica på Karolinska Institutet på onsdagen. Foto: Jessica Gow/TT

Framtiden. Jag vill veta hur de har tänkt sig framtiden? Mannen jag talar med innan stämman drar igång berättar att han ägt H&M-aktien från och till under många år. Och just nu är han tacksam för att hans post i H&M inte är lika stor som tidigare.

En annan aktieägare berättar att han tidigare haft fullt förtroende för bolagets ledning, men nu känner han sig tveksam hur någon ska klara av att lösa alla dessa stora utmaningar som bolaget står inför. Det är uppenbart att oron för framtiden är stor.

Nedgången i aktien är inte rolig för någon. Flera aktieägare vill inte ens tala om saken, utan viftar bort mig rent frankt när jag kommer med mitt block i handen för att ställa frågor vad de tror om bolagets förmåga att få rätsida på försäljningsmål och klara av en ökad konkurrens.

Annons
X

Vd Karl-Johan Persson gör vad han kan för att gjuta mod i de knappt 600 aktieägare som tagit sig till Erling Persson-salen vid Aula Medica vid Karolinska Institutet för att delta vid bolagsstämman. Han drar bild efter bild, flera av dem känns igen sedan tidigare.

Det är nästan som han klämmer in hela budskapet från kapitalmarknadsdagen i ett kvarts anförande.

Han ser koncentrerad och fokuserad ut. Budskapet om att H&M-gruppen jobbar hårt för att ständigt förbättrar sig återkom, liksom att en sortimentsmiss var en av förklaringarna till det missade försäljningsmålet. Han förklarade att ledningen inte alls var nöjda med utvecklingen men att man lärt sig av misstagen och intygade om att de inte ska göras om. Därtill berättade han om tester av nya butikskoncept och en ständig optimering av butiksportföljen. Att bolaget fortsätter investera i ny teknik, dataanalys, AI, teknikplattformar och i att digitalisera varuförsörjningskedjan.

Det är nästan som han klämmer in hela budskapet från kapitalmarknadsdagen i ett kvarts anförande.

De som inte övertygades då, skulle förmodligen inte göra det av dragningen under bolagsstämman heller. För analytiker och professionella investerare ska övertygas om H&M:s goda framtidsutsikter gäller att bolaget börjar redovisa siffror som indikerar att bolaget är på rätt väg.

Karl-Johans Persson konstaterar att att den spanska konkurrenten lyckats bra. "Hatten av", säger han skämtsamt.

Men på stämman mottogs vd Karl-Johan Perssons dragning av varma applåder. Samtidigt fick bolagsledningen delvis svara på samma typ av frågor som aktiemarknadens analytiker och journalister brukar ställa.

Hur påverkas H&M av kronförsvagningen? Hur ser ni på det stora varulagret? Hur tacklar ni er vassaste konkurrent Zara? Karl-Johans Persson konstaterar att att den spanska konkurrenten lyckats bra. "Hatten av", säger han skämtsamt.

Till och med den negativa publiciteten kring Monkeytröjan togs upp under bolagstämmans frågestund.

Om de samlade aktieägarna var nöjda med vd Karl-Johan Persson och styrelseordförande Stefan Perssons svar är svårt att veta.

En av de aktieägare som jag talade med inledningsvis, innan stämman drog igång konstaterade att det som tur är finns andra aktier att köpa, om det skulle gå åt pipsvängen alltihop.

"Som tur är har jag vinster att kvitta mot mina förluster", sa han.

Som SvD:s Marknadsveckan rapporterade förra fredagen har storägaren Stefan Persson fortsatt att tanka aktier i klädjätten. Enbart i april och maj har han köpt H&M-aktier för 4,5 miljarder kronor, vilket bidragit till att aktien återhämtat sig från sitt årslägsta. Under onsdagen handlades H&M utan rätt till utdelning på 4,90 kronor per aktie. Bolaget har även en utdelning i november på 4,85 kronor per aktie, alltså på totalt 9,75 kronor per aktie i årstakt – en nivå som varit oförändrad tre år i rad.

H&M har 1,655 miljarder aktier, inklusive 194,4 miljoner onoterade A-aktier som ägs av Stefan Persson.

Onsdagens avskiljda utdelning motsvarar därmed 8,1 miljarder kronor. Av detta går 3,5 miljarder kronor till Stefan Persson med familj och bolag. Siffrorna är beräknade på ägarinnehavet den 30 april och inkluderar därmed inte ökningen i maj, skriver Finwire. I höst kommer utdelningen i november som är nästan lika stor i kronor.

Annons
X
Annons
X

Karl-Johan Persson får hjälp med mikrofonen under H&M:s årsstämma i Aula Medica på Karolinska Institutet på onsdagen.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X