Annons
X
Annons
X

Missnöjd med superbudet – som ger dem 12,5 miljarder

Dan Sten Olsson, huvudägare i Stenasfären, är inte nöjd med jätteaffären som ger bolaget 12,5 miljarder kronor. Han hade hoppats på ett högre bud berättar han besviket. Dan Sten Olsson säger att det verkligen bär emot att sälja bolaget.

Budet på Meda
Dan Sten Olsson, familjeägda Stenasfärens ledare.

Dan Sten Olsson, familjeägda Stenasfärens ledare. Foto: Lars Pehrson

Miljardären Dan Sten Olsson, familjeägda Stenasfärens ledare, har precis ställt sig bakom en jätteaffär. Stena Sessan är villigt att sälja de 21 procent av aktierna bolaget äger i läkemedelsföretaget Meda.

Mylan erbjuder 165 kronor per aktie i Meda, ett besked som under torsdagen fick börskursen i Meda att stiga kraftigt (med omkring 70 procent). Om affären går igenom innebär det att Stena får 12,5 miljarder kronor för sina aktier.

Betalningen sker framför allt med 10 miljarder kronor kontant. Sedan får Stena också betalt i form av aktier i Mylan.

Annons
X

Trots den rejält tilltagna ersättningen är Dan Sten Olsson inte nöjd.

– Affären är väldigt stor men jag hade hoppats få 175 kronor per aktie. Det är vad Meda är värt. Så man får nog säga att jag är lite missnöjd med affären, säger Dan Sten Olsson.

Att han ändå gått med på den är, enligt Dan Sten Olsson, en följd av att det finns väldigt stora fördelar med att slå ihop bolagen. Mylan kan tillverka Medas läkemedel mer effektivt och förbättra lönsamheten. Dessutom kommer bolagen åt varandras distributionskanaler.

– Det är en bra affär för båda parter och man ska ha respekt för pengar, säger Dan Sten Olsson och betonar att det både handlar om en stor summa för själva affären och att det finns mycket att vinna när bolagen slås ihop.

Fast det är de mer rationella argumenten. Känslomässigt är han inte alls förtjust i affären.

– Jag gillar inte att sälja bolag. Att sälja båtar är okej. En båt kan vara vacker men det är ändå en död produkt. Ett företag är en levande organism och det bär mig verkligen emot att sälja, säger Dan Sten Olsson.

En uppenbar fråga blir förstås vad Dan Sten Olsson och Stenasfären ska göra med pengarna som kommer in om affären går igenom.

– Vi har inte hunnit fundera på vad vi ska göra med de kontanter som kommer in. Men vi har alltid haft gott om idéer så det blir nog inget problem, säger Dan Sten Olsson.

Genom affären blir Stenasfären också ägare till 1 procent av aktierna i Mylan. Martin Svalstedt, ordförande för Meda och vd för säljaren Stena Sessan, påpekar att Stena brukar vara långsiktiga i alla investeringar och helst också vill äga en större post.

– Vi får väl fundera på om vi kan öka andelen i Mylan, säger Dan Sten Olsson som också håller dörren öppen för andra förvärv på läkemedelsområdet.

– Läkemedel är en av de branscher som verkligen har stor glädje av den internationalisering som sker. Jag utesluter inte att det blir nya förvärv på läkemedelsområdet, säger Dan Sten Olsson.

Annons
Annons
X

Dan Sten Olsson, familjeägda Stenasfärens ledare.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X