X
Annons
X
Ett disciplinerat arbete under full tystnad pågår vid det löpande bandet på sminkfabriken i Pyongyang.
Ett disciplinerat arbete under full tystnad pågår vid det löpande bandet på sminkfabriken i Pyongyang. Foto: Yvonne Åsell

Missiler göms – så ska Nordkorea bli mini-Kina

Långläsning

Världens mest isolerade ekonomi vill skaka av sig sanktionerna och satsa på ekonomisk utveckling, handel och turism. Bakom planerna ligger dock mer än längtan efter tillväxt.

PYONGYANG Maskinen spottar ut ljusrosa tvålar som granskas av tystlåtna kvinnliga arbetare vid ett löpande band. I salen intill sitter två kvinnor med huvudena nerböjda över lådor med sminkborstar, och längre ner i den sterila korridoren packas flaskor med parfymer i kartonger. Alla tycks fullständigt fokuserade på sin uppgift i vad som liknar en välregisserad teater.

Men fabriken i centrala Pyongyang är ingen teater, även om produktionen för dagen är prydligt tillrättalagd för besökande journalister. Detta är Nordkoreas främsta sminktillverkare som producerar tonvis med tvålar, hudkrämer, schampo och parfymer under varumärket Galaxy.

Ett disciplinerat arbete under full tystnad pågår vid det löpande bandet på sminkfabriken i Pyongyang.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 14

Hudkrämer, schampo och parfymer: Nordkorea satsar på skönhetsindustri med planer att exportera till Iran, Kina och Ryssland.

Foto: Yvonne Åsell Bild 2 av 14

En ensam kvinna framför en dataskärm vid ett tomt skrivbord på sminkfabriken. Vi får höra att hon analyserar kvalitetsdata.

Foto: Yvonne Åsell Bild 3 av 14

En elegant butik på sminkfabriken där man kan köpa smink och skönhetskrämer och nordkoreanska märken uppges vara överlägsna internationella som Shiseido coh Chanel.

Foto: Yvonne Åsell Bild 4 av 14

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är ständigt närvarande vart man än går i landet. Här ett fotografi när han besöker skönhetsfabriken.

Foto: Yvonne Åsell Bild 5 av 14

Tonvis med smink produceras varje år vid Nordkoreas främsta sminkfabrik i Pyongyang.

Foto: Yvonne Åsell Bild 6 av 14

Fnitter och småprat förbjudet under arbetet. Nordkoreanska regler på sminkfabriken.

Foto: Yvonne Åsell Bild 7 av 14

Mycket energi läggs på att tillverka attraktiva förpackningar för krämer och tvålar.

Foto: Yvonne Åsell Bild 8 av 14

Militära satsningar var längre prioritet i Nordkorea. Nu är det ekonomisk utveckling som gäller. Men militärparaden i Pyongyang är fortfarande en massiv uppvisning av militärmuskler.

Foto: Yvonne Åsell Bild 9 av 14

Nordkorea känner av sanktionerna och landet är i stort behov av utveckling och minskad fattigdom. I Pyongyang är läget relativt hyfsat jämfört med eländiga förhållanden på landsbygden.

Foto: Yvonne Åsell Bild 10 av 14

Bönder på kooperativ i Nordkorea kan sälja överskott för egen vinning. I en gurkodling står Jang Sun Yong som säger att det ger henne en extra slant.

Foto: Yvonne Åsell Bild 11 av 14

På kooperativet Jongchon i Pyongyang syns få arbetare. Vi får höra att de är ute på fälten och jobbar.

Foto: Yvonne Åsell Bild 12 av 14

Industriproduktion och ekonomisk utveckling i Nordkorea handlar mycket om att Kim Jong-Un ska behålla sin maktposition.

Foto: Yvonne Åsell Bild 13 av 14

Ingenjören Hansu Yon visar runt på sminkfabriken i Pyongyang. På kavajslaget bär hon den obligatoriska röda broschen med Nordkoreas två tidigare ledare.

Foto: Yvonne Åsell Bild 14 av 14
Annons
X
Annons
X
Annons
X