Annons
X
Annons
X

Misshandlad lärare får skadestånd

En lärare som misshandlades av en elev nekades skadestånd av tingsrätten. Nu ändrar hovrätten beslutet.

Av TT
(uppdaterad)

– En mycket viktig dom, säger Lärarförbundets Eva-Lis Sirén.

Hovrätten går på lärarens linje och säger i sin dom att läraren har rätt till skadestånd för kränkningen. Gällivare tingsrätten sade i sin dom att en lärare ”måste ha beredskap för att visst hot och våld kan förekomma” och jämförde med polisens arbete. Denna motivering mötte kritik av bland annat utbildningsminister Jan Björklund.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den tonårige högstadieeleven dömdes i tingsrätten för att ha slagit och sparkat läraren. Han dömdes också för att ha hotat honom med en höjd innebandyklubba. Detta skedde under en skollunch, då eleven var stökig. Läraren föste ut honom ur matsalen, och blev då misshandlad. Eleven dömdes för misshandel och olaga hot, men läraren fick ingen ersättning i form av skadestånd.

  Annons
  X

  Lärarförbundet har företrätt läraren och ordföranden Eva-Lis Sirén är mycket glad över beslutet från Hovrätten för övre Norrland.

  – Detta är en principiellt mycket viktig dom. Den klargör att lärare inte ska behöva tåla våld i skolan, medan den tidigare domen signalerade att det råder andra normer i skolan än i resten av samhället.

  Enligt Eva-Lis Sirén möttes förbundet av många upprörda reaktioner efter tingsrättens dom.

  – Många lärare, föräldrar och elever uttryckte att domen var absurd. Den stred mot det allmänna rättsmedvetandet. Andra elever och det omgivande samhället förväntar sig att lärare ingriper om det behövs, men varken lärare eller elever får använda våld, säger hon.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X