Annons

Missen som avslöjar Dan Browns okunskap

”Nattvarden” av Leonardo da Vinci. Johannes är inringad.
”Nattvarden” av Leonardo da Vinci. Johannes är inringad. Foto: Universal History Archive/TT

I Dan Browns bok ”Da Vinci-koden” påstås att Leonardo da Vinci målade en kvinna – Maria Magdalena – vid sidan av Jesus i sin berömda skildring av nattvarden. Är detta en vedertagen uppfattning bland konsthistoriker?

Under strecket
Publicerad

Johannes i detalj ur Leonardo da Vincis ”Nattvarden”.

Foto: Universal History Archive/TT Bild 1 av 1

Svar: Nej, absolut inte. Det är ren och skär spekulation, som grundar sig i dåliga kunskaper om medeltidens och renässansens bildprogram och motiv. Dan Brown hittade inte ens på dumheten själv utan lånade den från föga tillförlitliga 1980- och 1990-talsböcker, framför allt från ”The Holy Blood and the Holy Grail” (1982) av Michael Baigent, Henry Lincoln och Richard Leigh.

Leonardo da Vincis fresk från 1490-talet – som återfinns i refektoriet (matsalen) till Santa Maria delle Grazie-klostret i Milano – avbildar den psykologiskt laddade scenen omedelbart efter att Jesus har avslöjat för lärjungarna att en av dem inom kort skall förråda honom. Alla reagerar på beskedet, även Judas, som verkar rädd och håller en märkbart låg profil. Eftersom Leonardos anteckningar har bevarats är det möjligt att identifiera samtliga lärjungar, men när det gäller Jesus, Judas, Petrus och Johannes har det aldrig rått något tvivel. Det är Johannes, med sitt karaktäristiskt ungdomliga, nästan kvinnliga, utseende som Dan Brown feltolkade som Maria Magdalena.

Annons
Annons
Annons