Annons

Missbruk skapar förtvivlan, oberoende preparat

Cannabis-planta på en odling i amerikanska delstaten Kalifornien där så kallad medicinsk cannabis är tillåten.
Cannabis-planta på en odling i amerikanska delstaten Kalifornien där så kallad medicinsk cannabis är tillåten. Foto: ALEXANDRE MENEGHINI/AP
Under strecket
Publicerad

De tankemässiga kullerbyttorna haglar i debatten gällande legalisering av cannabis. Den senaste akrobatiken presenterades av Leo Pierini med flera på Brännpunkt 14/9.

Återigen presenteras det märkliga argumentet att andra droger som är tillåtna utgör en större risk för skador. Men det som forskningen entydigt visar är att desto fler människor i samhället som nyttjar preparat och desto mer socialt accepterat det är, ju större andel utvecklar missbruk och beroende. Att då tillåta ytterligare en drog som cannabis leder till att ett flertal kommer att få en lite trevligare fredagskväll med sina vänner, samtidigt som en mindre andel individer offras. Den gruppen kommer att utveckla ett missbruk som allvarligt kommer att försämra deras livssituation samt utgöra en ständig källa till oro och hot för anhöriga. Därför är legalisering inte ett etiskt riktigt beslut.

Annons
Annons
Annons