Annons
X
Annons
X

Missbruk av svenskt bistånd i Uganda

Sverige stoppar allt bistånd till Uganda. Pengar som skulle ha gått till att bygga upp den fattiga norra delen av landet misstänks ha hamnat i privata fickor. 15 miljoner av de försvunna pengarna är svenska.

Av TT
(uppdaterad)

Det var landets egen riksrevision som upptäckte att hälften av pengarna i en fond på 200 miljoner kronor verkar ha gått till något helt annat än vad som var avsett. Biståndsmedlen skulle ha använts till att bygga skolor, vägar och hälsokliniker i den fattiga och krigshärjade norra delen av landet.

I stället misstänks de ha avletts och hamnat i privata fickor.

– Vi kräver nu full klarhet i de här oegentligheterna, säger biståndsminister Gunilla Carlsson (M).

Annons
X

Pengarna i fonden kommer från Irland, Storbritannien, Norge, Danmark och Sverige. Enligt rapporten är 15 miljoner kronor av de försvunna pengarna svenska.

Efter att ha tagit del av rapporten från ugandiska riksrevisionen stoppar nu Sverige tills vidare allt bistånd till den ugandiska staten.

Enligt Gunilla Carlsson tyder rapporten på att ugandiska regeringstjänstemän och kanske också politiker är inblandade. Samtidigt framhåller hon att det är positivt att den ugandiska riksrevisionen har kunnat upptäcka svindleriet.

LÄS ÄVEN:
Biståndspengar gick till lyxhotell och konsulter

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X