Mikael Mölstad:Missa inte möjligheten till gårdsförsäljning

Mikael Mölstad
Druvor från Snårestads vingård utanför Ystad.
Druvor från Snårestads vingård utanför Ystad. Foto: Björn Lindgren /TT

Det är hög tid att tillåta en verksamhet som bidrar till en levande landsbygd. Möjligheten att köpa vin direkt hos bonden handlar om något större än att rucka på Systembolagets monopol.

Under strecket
Publicerad
Annons

I mer än tio är har det dribblats med frågan om gårdsförsäljning i Sverige. När ska det bli verklighet? Det har gått en generation sedan Systembolaget fick sitt nuvarande monopol. Sverige är inte samma land som då. Systembolaget har också utvecklats. Förutom att gårdsförsäljning fortfarande är ett rött skynke för dem. Hur svårt kan det vara att åtminstone tillåta en testverksamhet?

Nyligen fick jag frågan från en dansk vinjournalist: Hur kan Sverige vara så släpphänta när det gäller coronastrategin när man inte ens kan tillåta minsta gårdsförsäljning? Ja, vad svarar man på det? Dock har nu styrande politiker snart chansen att visa sin mest flexibla sida. Riksdagen beslutade nämligen 2018 att regeringen ska verka för att tillåta viss gårdsförsäljning. I den gällande januariöverenskommelsen står också att en utredning om gårdsförsäljning ska genomföras. Senast i december ska den tillsättas.

Vad handlar det då om? Jo, om att några promille av Systembolagets vinförsäljning skulle kunna köpas direkt från producenten. Under kontroll förstås – liksom all alkoholförsäljning. I förlängningen handlar det om att göra det möjligt att leva och bo på landsbygden – vilket är en väsentlig del av januariavtalet. För att underlätta utredningen har jag ett förslag: skapa ett system med certifiering för att kunna bli en gårdsförsäljare. I denna ingår att alla som vill bli gårdsförsäljare måste odla och framställa drycken vid gården. Certifieringen skulle då kunna innefatta alla frukt- och druvvinsproducenter – som just finns på svenska landsbygden.

Annons
Annons

Vingårdar är nämligen inte bara en lantbruksverksamhet – det är en del av upplevelseindustrin.

Som vanligt finns en brasklapp inbyggd i förutsättningarna: Systembolagets monopol får inte äventyras. Den brasklappen kan man tolka på två sätt: Det här ska vi lösa – eller så har man på förhand bestämt det som Systembolaget vill, nämligen att det inte går. Vilket har skett ett par gånger tidigare.

För visst går det – om inte så många politiker generellt var så rädda för att ge sig in i alla frågor som rör alkoholpolitik. Det sköter ju Systembolaget så bra. Kära politiker, vakna upp! Gårdsförsäljning handlar om något betydligt större än att rucka någon millimeter på Systembolagets monopol. Det handlar om att utveckla en ny fantastiskt industrigren i Sverige. En stor frukt- och druvvinsproduktion skulle få stor betydelse för Sverige: både för landsbygdens och turismens utveckling. Vingårdar är nämligen inte bara en lantbruksverksamhet – det är en del av upplevelseindustrin. Det vet alla som rest runt bland vinvärldens vinanläggningar.

Sveriges lantbruksuniversitet har identifierat 10 000 hektar som lämpliga för vinodling i Sverige. Skulle bara några tusen av dessa bli verklighet handlar det om miljarder i ökad omsättning för staten Sverige. Skillnaden i förädlingsvärde är nämligen enorm. En hektar spannmål omsätter kring 10 000 kr, grönsaksodling kring 100 000 kr medan druvodling hamnar på mer än 300 000 kr. Vilken lantbrukare skulle inte vilja börja odla druvor om det bara fanns efterfrågan?

Enligt alla i branschen kräver denna utveckling en tillåten gårdsförsäljning för frukt- och druvvinsproducenter. Inom tio år skulle vi då ha en ny lönsam, inhemsk industrigren som dessutom skulle bidra till en levande landsbygd.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons