Missa inte det riktiga Rio

Gamla överdådiga byggnader, stram modernism och en mängd kyrkor. Att promenera runt i Centro do Rio är ett möte med olika tidsperioder.

Under strecket
Publicerad
En av elitsambaskolan Beija Flors elever på karnevalens sambaskoletävling.

En av elitsambaskolan Beija Flors elever på karnevalens sambaskoletävling.

Annons

En perfekt utgångspunkt för att upptäcka Rio med all sin historia är det gamla presidentpalatset, Palácio de Catete och Museu da República (A på kartan). Detta var bostaden för 18 brasilianska presidenter. Rummet där exdiktatorn och presidenten Getúlio Vargas sköt sig i hjärtat den 24 augusti 1954 finns kvar intakt precis som det såg ut den dagen. Utanför kan man söka svalkan i en av de grönaste och mest skuggigt rofyllda parkerna i stan.
På andra sidan strandboulevarden breder en av världens stora stadsparker ut sig, Parque do Flamengo (B). Den är skapad av stadens store trädgårdsarkitekt, Roberto Burle Marx. Av de över 13 000 träden finns det alltid några tusen som blommar.
Aktiviteterna är många på alla fotbollsplaner, tennisbanor, barnteatrar, skaterinkar och marinor. I ena änden finns det unika Carmen Miranda Museet (C) och i den andra det vackra Museu de Arte Moderna (D).

Inne i det brusande Centro, det vill säga Rios downtown och gamla stan, försvinner man in i skuggan av pondusfyllda gamla höga hus, nya skyskrapor och skinande bankpalats. Eller väljer de skuggiga smala gränderna eller trädkantade eller arkadförsedda gatorna.
Det är lätt att sjunka ner på en bänk i någon av alla fantastiska kyrkor eller njuta av konsten på de svala museerna. Och när klockan slår slut för dagen, så blommar året runt ett hundratal barer ut i stans mest uppsluppna happy hour, främst i området runt Travessa do Comércio, Mercado och Rua Ouividor (E).
Vill man mitt i det riktigt gamla njuta av världens mest extrema modernism, så är tillfällena många. Det kyligt eleganta Palácio Gustavo Capenema (F), mitt i kontorskvarteren bakom de stora pampiga konsulaten, är fortfarande en av världens stora sevärdheter inom arkitektur. Denna skapelse från 1930-talet var ett riktigt team work mellan alla de stora herrarna Oscar Niemeyer, Lucio Costa, Roberto Burle Marx, Candido Portinari och Le Corbusier.

Annons
Annons
Annons