Annons

Lisa Irenius:Missa inte denna dagbok om en dagbok

”Jag tror inte att åsikter smittar /.../ Men förakt gör det. Inser att jag måste se upp.”

”Funderar på hur det är möjligt att komma undan med detta. Är det för att det går under beteckningen konst? Då förstår jag dem som föraktar kultureliten.”

Citaten kommer från denna text av Stina Oscarson, om Lars Noréns fjärde dagbok. Och nej, Oscarson gillar inte Noréns bok, men jag gillar hennes recension som också har formen av en dagbok – och som väcker intressanta frågor om denna genre och om gränsen mellan verk och person.

I övrigt vill jag lyfta fram denna understreckare, som fördjupar diskussionen om filosofen Michael Sandels kritik av meritokratin (om detta skrev jag själv för några veckor sedan, apropå uppropet mot rasism på Sveriges radio).

Och nu när mörkret, och regnet, faller så kan vi glädjas åt höstens starkaste tv-vecka: en ny, hyllad säsong av ”The Crown” (äntligen!) och av humor-serien ”Dips” (den har vi skrattat åt hemma tillsammans med barnen). I dag har dessutom Mikael Marcimains nya serie ”Jakten på en mördare” – som får toppbetyg av SvD:s kritiker – premiär på SVT Play.

Min söndagskrönika handlar om hur vi förhåller oss till ovisshet – och varför det kan upplevas som en provokation att inte kunna planera julen.

Ha en fin vecka!

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons
Annons