Analys

Björn Lindahl:Misen rusade på börsen efter felaktiga uppgifter

Björn Lindahl

Det lilla svenska företaget Misen Energy hann rusa 32 procent på First North innan handeln stoppades. Allt till följd av medieuppgifter om att Misen i hemlighet skaffat kontrollen över hälften av Ukrainas naturgas.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det var i onsdagens Expressen som uppgifterna publicerades att Misen Energy kontrollerar omkring hälften av 1 100 miljarder kubikmeter naturgas i Ukraina. Enligt företagets vd Göran Wolff handlar det dock om mycket mindre än så – om hälften av 17 miljarder kubikmeter. Tidningen beskriver också företagets verksamhet som en guldgruva, vilket är att ta i. Företagets årsredovisning för 2013 handlar mest om risker och allt som har gått galet.

Vad Expressen har missförstått är att Misen skulle ha tagit över 50 procent av alla fält som det ukrainska gasbolaget Ukrgasvydobuvannya äger. Så ligger det inte till. Gasbolaget är ett dotterbolag till Naftogaz Ukrainy – det statliga gasbolaget som under de senaste veckorna förhandlat med ryska Gazprom om Ukrainas gasimport, utan att nå ett avtal.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons