Annons

Joan Miró, Vardagslivets poesiMirós fantasifulla konst fascinerar

Joan Miró, ”Figur, fåglar”, 1973. Olja på duk.
Joan Miró, ”Figur, fåglar”, 1973. Olja på duk. Foto: Waldemarsudde

Målare, grafiker och skulptör. Joan Miró hade många strängar på sin lyra. Ett sparsmakat, fint urval av verk från 1960-talet fram till konstnärens död visas i en fascinerande utställning på Waldemarsudde.

Under strecket
Publicerad

Joan Miró, ”Kvinna”, 1966. Brons.

Foto: Waldemarsudde

Joan Miró, ”Kvinna och fågel framför solen”, 1976. Olja på papp (en hattlåda).

Foto: Waldemarsudde

Joan Miró, ”Aidez l´Espagne” (hjälp Spanien), 1937.

Foto: Waldemarsudde

Det mesta som Joan Miró (1893–1983) skapade skulle kunna gå under rubriken ”visuell poesi”. Han jobbade frenetiskt under sin hela konstnärliga bana. Gnistan tändes redan när Miró växte upp i en aktad hantverkarfamilj i Barcelona. Den fortsatte att brinna med en stadig låga. Detta syns tydligt i konsten från Mirós sena skapandeår som nu finns att se på Waldemarsudde.

I sitt tidiga måleri hyllade Miró den katalanska landsbygden. Bondgården var ett återkommande motiv. Ett par exempel på denna fas i hans skapande finns i Moderna Museets samling. Framöver skulle han dock överge det föreställande och gå över till ett abstrakt formspråk. Han var konstnär in i själen. Under en kort period försökte han överge konstvärlden för att försörja sin hustru Pilar och dottern Dolores genom att arbeta med bokföring. Bokföringsböckerna fylldes dock med fantasifulla teckningar i stället för tal. Han förstod att konsten var hans sanna kall och förblev den trogen livet igenom.

Annons
Annons
Annons