Annons

Joan Miró, Vardagslivets poesiMirós fantasifulla konst fascinerar

Joan Miró, ”Figur, fåglar”, 1973. Olja på duk.
Joan Miró, ”Figur, fåglar”, 1973. Olja på duk. Foto: Waldemarsudde

Målare, grafiker och skulptör. Joan Miró hade många strängar på sin lyra. Ett sparsmakat, fint urval av verk från 1960-talet fram till konstnärens död visas i en fascinerande utställning på Waldemarsudde.

Publicerad

Det mesta som Joan Miró (1893–1983) skapade skulle kunna gå under rubriken ”visuell poesi”. Han jobbade frenetiskt under sin hela konstnärliga bana. Gnistan tändes redan när Miró växte upp i en aktad hantverkarfamilj i Barcelona. Den fortsatte att brinna med en stadig låga. Detta syns tydligt i konsten från Mirós sena skapandeår som nu finns att se på Waldemarsudde.

I sitt tidiga måleri hyllade Miró den katalanska landsbygden. Bondgården var ett återkommande motiv. Ett par exempel på denna fas i hans skapande finns i Moderna Museets samling. Framöver skulle han dock överge det föreställande och gå över till ett abstrakt formspråk. Han var konstnär in i själen. Under en kort period försökte han överge konstvärlden för att försörja sin hustru Pilar och dottern Dolores genom att arbeta med bokföring. Bokföringsböckerna fylldes dock med fantasifulla teckningar i stället för tal. Han förstod att konsten var hans sanna kall och förblev den trogen livet igenom.

Joan Miró, ”Kvinna”, 1966. Brons.

Foto: Waldemarsudde Bild 1 av 3

Joan Miró, ”Kvinna och fågel framför solen”, 1976. Olja på papp (en hattlåda).

Foto: Waldemarsudde Bild 2 av 3

Joan Miró, ”Aidez l´Espagne” (hjälp Spanien), 1937.

Foto: Waldemarsudde Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons