Mio snuddar vid sagans smärtpunkt

Under strecket
Publicerad
Annons

Mio min Mio
Stockholms stadsteater
Text: Astrid Lindgren
Dramatisering: Kristina Lugn
Regi: Stina Ancker
Scenografi: Ilkka Isaksson
Kostym: Ulrika Wedin
Musik: Benny Andersson
Koreografi: Carl Olof Berg
Dockmakare: Niklas Ågren
Medv: Daniel Larsson, Joakim Nätterqvist, Meta Velander, Felix Engström, Anita Ekström, Robert Panzenböck, Thomas Roos, Sten Ljunggren, Catharina Allvén m fl

Astrid Lindgrens sagor berättar om de allra största och djupaste känslorna i människans innersta rum. I ”Mio min Mio” är sagans kraft oerhörd. Sagan blir tillflykt och överlevnadsstrategi för en liten pojke, Bo Vilhelm Olsson, som försvann från sitt fosterhem en grådyster oktoberkväll till sin fader konungen i Landet i Fjärran. ”Mio min Mio” handlar om att besegra sin rädsla och övervinna sin ångest. Den är svår att iscensätta. Astrid Lindgrens unika berättarröst, med sina vardagsrealistiska markörer och strävt varmhjärtade, humoristiska ton mitt i sagans mirakel, måste översättas med teatrala medel.
Stina Ancker har på
Stockholms stadsteater inte väjt för grymheten och sorgen. Hon betonar att Bo Vilhelm Olssons resa genom äventyret gestaltar hur svårt det är att våga, växa och möta sig själv. Vid sidan av scenen sitter ett litet kapell som med Benny Anderssons musik binder ihop scenerna i Kristina Lugns tonsäkra dramatisering och ger mycket av den sagoromantik som spelar i silverpopplarna, av den sorgkantat vemodiga poesi som skimrar över Dunkla skogen och den dova fasan i Riddar Katos borg.
Det övermäktigt idylliska i Landet i Fjärran blir lätt bleksiktigt på scenen. Stina Ancker och scenografen Ilkka Isaksson nöjer sig med att antyda det lyckliga livet i rosengården, där Felix Engström får stega runt som lätt distanserad kung i en trädgård av bokmärkesrosor.
Mer spännande är själva flygfärden dit, då Bo Vilhelm Olsson eskorteras genom molnen av två oklanderligt serviceinriktade flygvärdinnor. Mios bekymmersfria liv skuggas snart av Sorgfågelns klagosång över de bortrövade barnen och han ger sig ut för att möta Kato
i stridens natt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons