Annons
X
Annons
X

Minusränta kostar Swedbank miljarder

Riksbankens minusränta kostar Swedbank miljarder kronor per år, säger bankens vd Michael Wolf, som i dag presenterade bokslut för 2015. Wolf är kritisk till Stefan Ingves planer på valutaintervention.

Riksbankens minusränta
Swedbanks vd Michael Wolf.

Swedbanks vd Michael Wolf. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Riksbanken har snart haft minusränta i ett år. Eftersom de svenska affärsbankerna inte vill tvinga vanliga bankkunder att betala för att ha pengar på sitt bankkonto blir det en förlustaffär. Enligt vd Michael Wolf handlar det för Swedbanks del om miljarder.

– Jag har inte siffran i huvudet men det handlar absolut om miljarder, säger han.

Någon närmare specificering kring kostnaden går inte att få. Wolf är däremot helt bestämd när det gäller minusränta för kunderna.

Annons
X

– Så länge räntan är på den här nivån är det hanterbart. Det är viktigt att signalera till kunderna att de inte ska oroa sig för att de ska få negativ ränta.

Är det otänkbart?

– Jag tycker det är otänkbart. Då ska det ske mycket större förändringar i ekonomin än vad vi har idag.

Kostnaderna för minusräntan kan dessutom väntas öka, om man får tro Swedbanks egen prognos. Banken spår ytterligare en sänkning vid Riksbankens möte senare i februari. Bankerna måste då hitta nya sätt att öka intäkterna eller minska kostnaderna.

– Vi har växande volymer på lånesidan, men jag tror inte det finns så mycket utrymme för att höja marginalerna, det är en väldigt konkurrensutsatt sektor (bolånesektorn, reds anm).

Michael Wolf påpekar, liksom tidigare, att lönsamheten kommer att vara pressad inom ett antal verksamhetsområden och banksektorn kommer att behöva fortsätta sin kostnadsjakt.

– Tillväxt har vi inte flaggat för på länge, men vi ser möjligheter till fortsatt effektivisering. Jag tror att vår stora kundbas ger oss skalmöjligheter. Det finns en stor uppsida om vi är duktiga på att se kundernas önskningar och digitalisera det de tycker är trist att göra analogt, säger Michael Wolf.

Han berättar också att han ogillar Riksbankens planer på intervention på valutamarknaden i syfte att försvaga kronan.

– Jag tror det är bra att ha rätt prissatt valutakurs eftersom man då måste jobba med de frågor som skapar reell konkurrenskraft.

Annons

Swedbanks vd Michael Wolf.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X