Annons
X
Annons
X

Minus 19,8 miljarder för statliga Vattenfall

Statliga Vattenfall gör en förlust på nära 20 miljarder kronor för helåret. Det blir inte heller i år några pengar i utdelning till staten.

Q4-rapporter 2015
[object Object]
Vattenfalls tyska kolkraftverk Moorburg i Tyskland. Foto: Imago/blickwinkel/Imago sportfotodienst

Nettoomsättningen var 45 miljarder kronor för kvartalet. För helåret var omsättningen 165 miljarder kronor.

Periodens resultat efter skatt uppgick till 2,5 miljarder kronor för kvartalet, men för helåret blev det en förlust på 19,8 miljarder kronor.
Under fjärde kvartalet förra året var vinsten 3,9 miljarder kronor, och för helåret 2014 blev förlusten 8,2 miljarder kronor.

Rörelseresultatet har försämrats ganska rejält. För kvartalet från 7 till 3,7 miljarder kronor, och för helåret från en förlust på 2,2 miljarder kronor till hela minus 23 miljarder kronor 2015.

Annons
X

Magnus Hall förklarar förlusten:

"Fortsatt fallande elpriser och en effektskatt motsvarande 7 öre per kilowattimme gör att svensk kärnkraft befinner sig i en kritisk situation. De återstående reaktorerna behövs under många år framåt om vi på ett ansvarsfullt och kostnadseffektivt sätt ska kunna övergå till ett helt förnybart energisystem. Även vattenkraften, som ju är basen i vår långsiktiga kraftproduktion, drabbas nu hårt av kombinationen låga elpriser och mycket hög skatt."

Nu blir det inga pengar i utdelning till staten.

"På grund av det negativa resultatet efter skatt föreslår styrelsen – i enlighet med Vattenfalls utdelningspolicy – att ingen utdelning lämnas för 2015", skriver Vattenfall i sin bokslutskommuniké.

Under året har Vattenfall tvingats till stora nedskrivningar. I somras på hela 36 miljarder kronor. ”Den stora utmaningen under 2015 var fortsatt den påverkan som dagens mycket låga elpriser har på Vattenfalls lönsamhet och värderingen av våra tillgångar. I kombination med nya myndighetskrav ledde detta tyvärr till ytterligare nedskrivningar under sommaren” skriver Vattenfalls vd Magnus Hall.

Nedskrivningarna gjordes bland annat som en följd av Vattenfalls beslut att stänga kärnkraftverket Ringhals reaktorer 1 och 2 tidigare än planerat. Anledningen till beslutet var vikande lönsamhet och ökade kostnader.

Vattenfall ska nu växa inom förnybar energi.

”Den pågående förändringen av energisystemet är dramatisk, men också mycket spännande och ger helt nya affärsmöjligheter för Vattenfall.” skriver Magnus Hall.

Annons

Vattenfalls tyska kolkraftverk Moorburg i Tyskland.

Foto: Imago/blickwinkel/Imago sportfotodienst Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X