Annons

Minst fyra döda i dåd på judisk skola

Samma vapen användes vid attacken mot den judiska skolan i franska Toulouse i dag som vid den senaste veckans soldatmord i området, uppger en juristkälla för AFP. Fyra människor, däribland tre barn, dog och en skadades allvarligt i dagens dåd.

President Nicolas Sarkozy har varit på plats där dödsskjutningarna inträffade i Toulouse.

– Inom den här republikens gränser dödar vi inte barn utan att hållas ansvariga för det. Hatet får inte vinna, sade Sarkozy.

Under strecket
SvD, TT
Uppdaterad
Publicerad

SE TV-BILDER FRÅN BROTTSPLATSEN HÄR OVAN

Sarkozy talade till föräldrar, anhöriga och journalister på plats i Toulouse.

– Allt måste göras för att mördaren grips och ställs inför rätta för sina brott, sade Sarkozy enligt tidningen Le Monde.

– Det här är våra barn – inte bara era.

Tre barn, 3, 6 och 10 år gamla finns bland offren. En man ska ha flytt från brottsplatsen på en motorcykel.

Patrick Rouimi, far till ett barn på skolan, säger till AFP att gärningsmannen öppnade eld mot en grupp människor som stod på den plats där eleverna brukar hämtas efter skolan. Enligt åklagaren i Toulouse ska mannen ha ”skjutit på allting” och därefter flytt på en motorcykel.

De dödade barnen var enligt åklagarna 3, 6 och 10 år gamla.

– Allt måste göras för att mördaren grips och ställs inför rätta för sina brott, sade Sarkozy till föräldrar, anhöriga och journalister på plats i Toulouse, enligt tidningen Le Monde.

– Hatet får inte vinna. Republiken är mycket starkare. Det här är våra barn - inte bara era. I Frankrike dödar man inte barn på det här sättet utan att stå till svars.

En tyst minut ska hållas klockan 11 på tisdagen i alla skolor i Frankrike, med anledning av skottdådet i Toulouse, meddelar Sarkozy.

Annons
Annons

Den karneval i staden som skulle inledas på onsdag har dessutom ställts in.

– Alla festliga evenemang är inställda eftersom Toulouse och hela regionen är skakad. Jag tror att vi är lika skakade som efter AZF-tragedin, säger borgmästare Pierre Cohen, enligt AFP, och jämför med den stora industriolycka 2001 då 31 personer omkom och runt 2 000 skadades efter en explosion i gödselfabriken AZF.

Det franska inrikesdepartementet skärper säkerheten nu kring alla religiösa instanser i landet.

Frankrike har Europas största judiska befolkning, omkring 700 000 judar lever i landet.

– Vi är förfärade över attacken och vi litar på att de franska myndigheterna klargör vad som ligger bakom tragedin och ställer gärningsmännen inför rätta, säger israeliska UD:s talesman Yigal Palmor till AFP.

– Order har getts till polisen . . . om att förstärka övervakningen runt alla religiösa byggnader i Frankrike, särskilt kring judiska skolor, säger talesmannen Pierre-Henry Brandet till AFP.

I Toulouse och det närliggande Montauban, cirka fem mil bort, har tre soldater skjutits till döds och en skadats i två separata dåd i förra veckan. Efter de dåden flydde gärningsmannen också på motorcykel. Omkring 50 personer arbetar med utredningen efter skotten mot soldaterna. Enligt polisen har ammunition av samma kaliber använts vid skol- och soldatskjutningarna.

– Det går inte att undgå att notera likheterna mellan attackerna på våra soldater i Toulouse och Montauban och den här förfärliga attacken mot barnen i morse, sade inrikesminister Claude Gueant på morgonen, enligt AFP.

Annons
Annons

Enligt Reuters har Gueant omedelbart avbrutit en resa i nordöstra Frankrike för att resa till Toulouse.

– Det finns vissa likheter men det är alldeles för tidigt att säga om det finns en verklig koppling eller inte. Bara polisen och åklagarna kan säga oss vilka slutsatser som kan dras, säger president Sarkozy om dåden till fransk radio.

Det första soldatmordet inträffade i Toulouse den 11 mars. En 30-årig fallskärmsjägare hade lagt ut en annons för sin motorcykel på internet och sköts ihjäl efter att ha gjort upp ett möte för att sälja den - sannolikt till den nu jagade gärningsmannen.

Den 15 mars sköts sedan tre andra fallskärmsjägare när de höll på att ta ut pengar i Montauban. Förövaren var tydligt inriktad på just soldaterna och ska enligt vittnen bland annat ha knuffat undan en äldre person som köade samtidigt.

Samma vapen användes vid båda dåden.

Vittnen har beskrivit gärningsmannen i Montauban som ”tatuerad i ansiktet”. Rasistiska motiv har inte uteslutits, med tanke på att tre av soldaterna hade arabiskt ursprung och den fjärde kom från Västindien.

Frankrikes högste rabbin Gilles Bernheim säger att han är förfärad och förstummad.

– Jag är förfärad över det som hänt på morgonen i Toulouse framför den judiska skolan, sade han till AFP och lade till att han genast skulle resa till staden.

”I EU-kommissionens namn fördömer jag starkt detta förfärliga brott och uttrycker min skräck över vad det blinda hat orsakar. Inget är mer oacceptabelt än mördandet av oskyldiga barn”, sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i ett uttalande.

Dådet vid den judiska skolan i Toulouse inträffade vid 8-tiden på morgonen. Gärningsmannen använde sig av åtminstone två vapen när han sköt mot människor som var på väg in i skolan. Den dödade läraren har enligt familjen dubbelt franskt och israeliskt medborgarskap.

Måndagens händelse utreds tillsammans med den senaste veckans skjutande av soldater i området av antiterroråklagare i Paris, rapporterar AFP.

Här skedde dådethitta.se

tt-svd.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons