Annons
X
Annons
X

Minst flyktingar i M-kommuner

Ju rikare en kommun är, desto mindre andel flyktingar tar man emot. De fattigaste kommunerna har ett fem gånger större mottagande än de rikaste. Moderatstyrda kommuner har det klart lägsta flyktingmottagandet.

(uppdaterad)

SvD har granskat hur flyktingmottagandet fördelats mellan alla Sveriges 290 kommuner under de senaste fem åren, och hur mottagandet varierar med kommunernas välstånd – här mätt som medborgarnas inkomstnivå, eller kommunens ”skattekraft”.

En sådan rangordning av kommunerna visar att de 20 rikaste kommunerna tar emot mindre än en femtedel så många – räknat per invånare – som de 20 fattigaste kommunerna.

– Det är klart att det är provocerande när rika kommuner har ett väsentligt lägre flyktingmottagande än andra. Det är viktigt för solidariteten i systemet att alla är med och tar ansvar, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Annons
X

Bland höginkomsttagarkommunerna med litet mottagande räknat per invånare, återfinns bland andra Vellinge och Lomma utanför Malmö samt Täby, Lidingö, Nacka och Danderyd utanför Stockholm. Samtliga är Moderatstyrda.

Trots den låga andelen mottagna i Danderyd, landets rikaste kommun, ser flera frivilligorganisationer behov av komplement till kommunens insatser. Röda Korset bedriver både språkverkstad och språkpraktik för flyktingar i sin second hand-butik.

– Vi såg att det finns ett behov av att prata svenska – inte studera svenska, säger Christer Käck, verksamhetsledare.

Även Rotary i Danderyd har drivit ett mentorskap och praktisk hjälp för flyktingar. Men för två– tre år sedan slutade kommunen att informera nya flyktingar om verksamheten.

– Vi fick aldrig svar på varför. Jag antar att det beror på att vi blev medvetna om det klena stöd kommunen gav flyktingarna och hade synpunkter på det. Det var förskräckligt sorgligt hur de hade det boendemässigt, säger Magna Andreen Sachs, en av de drivande.

Erik Ullenhag säger att det är en väldig skillnad på hur kommuner på södra respektiva norra sidan om Dalälven resonerar.

– I norr vill man ofta ha ett flyktingmottagande för att möta utflyttning, och den demografiska utmaningen.

I Vilhelmina är Åke Nilsson socialdemokratiskt kommunalråd med egen majoritet. Han har gott om utymme – till ytan är det Sveriges sjunde största kommun – och gott om bostäder som byggdes under 80-talet, när tiderna var bättre.

Men det var då.

– I fjol hade vi 117 döda och 80 födda i Vilhelmina, berättar Åke Nilsson.

Rent kameralt går det omfattande flyktingmottagandet inte med vinst, enligt Åke Nilsson, men det bidrar till att hålla kommunen vid liv.

– Det blir en ökad rörelse i samhället, mer handel, fler barn i skolan och det behövs fler lärare.

Det är en annan värld i välmående Lomma, där moderaten Anders Berngarn är kommunalråd. Fram till för fem–sex år sedan tog Lomma inte emot några flyktingar alls.

– Då sa vi att det går inte att fortsätta så, det är inte schyst. Men samtidigt är vi grannkommun med Malmö och hade ju sett vilka problem de har där, säger Anders Berngarn.

Lomma tar fortfarande inte emot många flyktingar per invånare, men Anders Berngarn säger att det är hög kvalitet på mottagandet: alla ska inte bo i samma område, alla ska gå på SFI och barnen får förtur till föreningslivet.

Erik Ullenhag säger att målet inte är att alla kommuner ska ta emot lika många flyktingar per invånare.

– Vi ska inte leda flyktingar dit där det finns bostäder, men inga jobb, säger Ullenhag.

I Almedalen idag ordnar SKL, Sveriges kommuner och lands- ting, ett seminarium om flyktingmottagandet. Förbundet anser att kommunerna får för lite ersättning från staten och att det ”spelar främlingsfientliga krafter i händerna”.

SKL vill att de kommuner som tar emot många flyktingar – som Södertälje och Borlänge – inte bara borde få ersättning per individ utan extra pengar enligt en trappstegsmodell. Ullenhag säger sig ha förståelse för kravet, och prövar om det kan rymmas i höstens budget.

Men varför tar M-styrda kommuner bara emot hälften så många flyktingar som S-styrda?

SKL:s ordförande, moderaten Anders Knape, säger att Moderaterna ofta styr i tillväxtkommuner med stort inflyttningstryck, medan det oftare är S-styre i avfolkningskommuner.

Partivännen Anders Berngarn är inne på samma linje.

– En förklaring är väl bristen på bostäder. Jag kan tänka mig att det ser liknande ut i Danderyd och Täby som i Lomma.

Danderyd är Sveriges rikaste kommun men tar emot få flyktingar. Röda Korset hjälper de som kommer eftersom kommunens stöd inte är tillräckligt. ”Behovet finns. SFI räcker inte”, säger verksamhetsledare Christer Käck.

LÄS MER: Fler nyheter om Almedalsveckan

Därför misslyckadesintervjun med Bildt svd.se WEBB-TV | Fridolin om #mittförstajobb svd.se Gudrun Schyman kokar mot Åkesson svd.se Nu berättar Reinfeldt om #mittförstajobb svd.se SvD MÖTER | ”Två klena år för Sverige” svd.se Läs allt om Almedalen på SvD:s specialsajt svd.se Så är fördelningen i kommunerna svd.se Se specialsajt om Almedalen svd.se Så är fördelningen – kommun för kommun svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X