Minst en timme motion

Barn som går i skolan behöver röra på sig minst en timme om dagen för att må bra, enligt en amerikansk forskarpanel. Det är dubbelt så mycket som WHO:s norm. På Solhemsskolan i Spånga har man under hela läsåret haft rörelse och hälsa som tema.

Under strecket
Publicerad
Annons

Discomusiken i gymnastiksalen pumpar på medan barnen spelar det som kallas killerboll. Reglerna är enkla: den som får bollen på sig är ”död” och åker ut.
På låg- och mellanstadieskolan Solhemsskolan i Spånga i Stockholm satsar man redan sedan tidigare på rörelse. Barnen i första klass har schemalagd idrott tillsammans med en idrottslärare två heltimmar i veckan. Barnen i tredje klass har en extra idrottslektion som är förlagd utomhus.

Den amerikanska forskarpanelen består av 13 experter på barnmedicin, från bland annat Tarleton State University i Texas. Forskarna har gått igenom mer än 850 olika studier om hur barns fysiska aktivitet påverkar fetma, självbild och kolesterolhalter i blodet. De drar slutsatsen att skolbarn behöver röra sig minst en timme om dagen, genom att spela basket, fotboll, hoppa rep eller ta en rask promenad.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons