Annons
X
Annons
X

Minst 70 svenskar avslöjade i skatteparadis

Minst 70 svenskar finns med i det läckta jättematerialet över hemliga konton i skatteparadis. Det uppger tidskriften Fokus, som är det svenska mediebolag som granskat materialet.

[object Object]
Det mesta av informationen kommer från Brittiska Jungfruöarna (bilden) och Kajmanöarna. Foto: SCANPIX

Förra veckan började flera internationella medier publicera uppgifter om förmögna personer som förmodas ha gömt undan pengar i skatteparadis.

En rad högprofilerade personer har avslöjats som misstänkta skattesmitare. Bland annat Jean-Jacques Augier, kampanjkassör åt Frankrikes president François Hollande, som enligt granskningen är delägare i två offshore-bolag.

Två döttrar till Azerbajdzjans president Ilham Aliyev förekommer också i materialet. Här finns också en rad indonesiska miljardärer i kretsen kring landets tidigare diktator Suharto. Även Maria Imelda Marcos Manotoc, dotter till den tidigare filippinske diktatorn Ferdinand Marcos, ska ha tillgång till en fond på Brittiska Jungfruöarna.

Annons
X

Materialet, omfattande 2,5 miljoner datadokument där cirka 120 000 företag omnämns, har tagits fram av ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, i samarbete med bland annat BBC, Le Monde, Washington Post, och svenska tidskriften Fokus.

Projektet har kallats ”Offshore leaks”, och som fallet har varit med flera tidigare ”leaks”-projekt släpps informationen i omgångar av journalisterna.

Idag publicerar alltså Fokus uppgifter rörande de svenskar som finns i materialet.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Fokus analys finns det åtminstone 74 personer med adresser i Sverige som har koppling till bolag eller andra juridiska enheter i de berörda skatteparadisen Caymanöarna, Brittiska Jungfruöarna och Cook-öarna.

  Det läckta materialet kommer från två företag Portcullis Trustnet, PTN, och Commonwealth Trust Limited, CTL, som erbjuder bolagstjänster i de skatteparadisen.

  Enligt granskningen finns 42 svenskar i materialet som handlar om PTN, och 32 i det som rör CTL. Det kan dock handla om betydligt fler personer eftersom materialet är svåranalyserat, enligt Fokus.

  Tidskriften avslöjar inga namn. Men uppger lite mer information kring 20 svenskar i materialet som tidskriften specialgranskat.

  • Majoriteten verkar vara mindre eller mellanstora företagare av varierande art.

  • De tjugo är samtliga män, även om något av bolagen företräds av en kvinna.

  • Den äldsta är född 1937, den yngsta 1978.

  Hela Fokus artikel
  finns att läsa här. Enligt tidskriften finns det en känd, svensk affärsman med bland de 70 svenskarna och mer om honom ska publiceras på fredag.

  SvD Näringsliv

  Annons
  Annons
  X

  Det mesta av informationen kommer från Brittiska Jungfruöarna (bilden) och Kajmanöarna.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X