Annons
X
Annons
X

Minst 54 döda i israeliska anfall mot Gaza

Striderna mellan Israel och Hamas trappas upp. Det blir allt svårare att se ett slut på dem. Minst 52 palestinier och två israeliska soldater dödades igår. –Det är ett riktigt krig, säger Hamasledare. I Israel diskuteras en storskalig operation in i Gaza.

En skadad flicka bärs bort för att få vård efter att en israelisk missil träffat ett hus i Gaza.
En skadad flicka bärs bort för att få vård efter att en israelisk missil träffat ett hus i Gaza. Foto: REUTERS/MOHAMMED SALEM

Det blev en blodig lördag i Gaza och de närliggande israeliska städerna Ashkelon och Sderot. Minst fyra barn finns bland de 52 dödade palestinierna i Gaza igår, däribland två syskon i tonåren. Utöver de döda sårades minst 150 palestinier, några av dem kritiskt.

Men även två israeliska soldater dödades under striderna i Gaza, och sju sårades. I Ashkelon och i Negev skadades 22 civila israeler av raketelden från Hamas och Islamiska jihad.

Sedan i onsdags, när en israelisk man i Sderot dödades av en raket från Gaza, har också två palestinska spädbarn dödats. Dödssiffrorna på palestinsk sida uppgår till omkring 80.

Annons
X

Den israeliska regeringen är hårt pressad inrikespolitiskt att stoppa raketbeskjutningen från Gaza. Hamas vet att Israels premiärminister Ehud Olmert motsätter sig en storskalig operation in i Gaza.

Israel har under åren provat det mesta mot Gaza, allt utom att tala med Hamas, vilket man utesluter.

Israel har istället genom en blockad mot Gaza försökt sätta tryck på de palestinska islamisterna. Men raketelden har istället ökat de senaste dagarna. Igår avfyrades enligt nättidningen Haaretz 50 raketer.

Hamas ledning har klarat blockaden betydligt bättre än vanliga palestinska civila i Gaza. Det Hamas inte kunnat föra in i form av pengar och vapen genom de underjordiska tunnlarna till Sinaihalvön i Egypten har man sannolikt tagit in efter det att gränsbarriären i Rafah stormades den 23 januari.

Hamas sägs nu ha uppgraderat sina Qassamraketer. De senaste dagarna har de träffat Ashkelon, cirka 20 kilometer från Gazas norra gräns. De civila i Ashkelon löper därmed risken att leva i samma skräck som invånarna i Sderot: att ständigt vara beredda på att de röda varningslamporna ska blinka sekunderna innan en raket slår ned.

Situationen påminner om Libanonkriget 2006 med den skillnaden att Hizbollahs iranskbyggda raketer hade längre räckvidd. Men striderna kring Gaza – Hamasledarna kallade det igår för ”ett riktigt krig – visar hur svårt det är för Mellanösterns starkaste militärmakt att hantera de asymmetriska krigen.

Den Västbanksbaserade presidenten Mahmoud Abbas, som förhandlar om fred med Israel, uttalade sig igår skarpt mot de civila dödsfallen i Gaza.

–Vi säger till världen, se vad som händer och döm själva vem som begår internationell terrorism.

Den israeliske regeringstalesmannen David Baker sade att Israel var ”tvunget att vidta dessa försvarsåtgärder” för att skydda mer än 200000 israeler som lever under hotet från raketelden.

Uttalandet från Israels biträdande försvarsminister Vilnai häromdagen om att Gazas invånare kan vänta sig en ”shoa” – ett ord som brukar översättas med förintelse – ifall raketelden inte upphör har lett till en uppskruvad retorik. Vilnais medarbetare hävdar att ordet ”shoa” i detta fall ska översättas med ”katastrof”.

Men Hamasledaren Khaled Mashaal hävdade från sin exil att ”Israels agerande i Gaza sedan onsdagen är den verkliga förintelsen”.

Den som reser mellan Gaza och Sderot – något inte många kan göra på grund av blockaden – träffar vanliga civila på båda sidor som är mycket krigströtta.

I Libanons huvudstad Beirut, där människor normalt har nog med sina egna problem, är människor också illa berörda av våldet mellan Israel och Hamas.

Beiruttidningen Daily Star skriver i en ledare: ”Varken Hamas eller israelerna har mycket att förlora på att tala med varandra.”

Att inte tala med fienden är att godta uppfattningen att slakten på oskyldiga – om de dödas genom Hamas raketer eller Israels avancerade stridsflygplan gör ingen skillnad – skulle vara ett acceptabelt sätt att föra krig på, resonerar Beiruttidningen.

Men sådana samtal med fienden är otänkbara för både Israel och Hamas.

Annons
Annons
X

En skadad flicka bärs bort för att få vård efter att en israelisk missil träffat ett hus i Gaza.

Foto: REUTERS/MOHAMMED SALEM Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X