Annons
X
Annons
X

Minskat stöd för MP och SD i SCB:s stora mätning

Miljöpartiet tappar över två procentenheter i SCB:s partisympatiundersökning jämfört med valet och får 4,7 procent. Sverigedemokraterna går upp 4,4 procentenheter jämfört med valresultatet – men minskar jämfört med mätningen från november förra året med 2,6 procentenheter.

Av SvD, TT
Opinionsmätningar
Sverigedemokraterna med partiledare Jimmie Åkesson tappar i SCB:s mätning. Även Miljöpartiet med Peter Eriksson och Isabella Lövin tappar sympatisörer. Däremot ökar stödet för Socialdemokraterna med statsminister Stefan Löfven i spetsen.
Sverigedemokraterna med partiledare Jimmie Åkesson tappar i SCB:s mätning. Även Miljöpartiet med Peter Eriksson och Isabella Lövin tappar sympatisörer. Däremot ökar stödet för Socialdemokraterna med statsminister Stefan Löfven i spetsen. Foto: Christine Olsson/TT, Erik Nylander/TT

Statistiska centralbyrån presenterar två gånger om året sin stora partisympatiundersökning. Frågan lyder: Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?

Socialdemokraterna är största parti och får 29,5 procent medan Moderaterna får 24,7 procent i majmätningen 2016, som presenteras på tisdagen. De rödgröna partierna får 41 procent medan allianspartierna får 39,3 procent.

Socialdemokraternas siffra innebär statistiskt säkerställd ökning jämfört med november 2015, medan det jämfört med riksdagsvalet 2014 är en statistiskt säkerställd minskning.

Annons
X

Partisekreterare Carin Jämtin (S) är glad över uppgången.

– Jag tolkar det här som ett styrkebesked för Stefan Löfven, som utvecklar den svenska modellen, ser till att jobben blir fler, arbetslösheten går ned och samtidigt hanterar en väldigt svår migrationsutmaning för Sverige, säger hon.

Men samtidigt är hon inte nöjd med siffrorna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De ligger fortfarande under valresultatet, så det är klart att vi ska upp ytterligare och det gör vi genom att fortsätta utveckla den svenska modellen.

  S tar bland annat väljare från regeringskollegan Miljöpartiet.

  – Det är klart att vi inte ska kannibalisera inom blocket, men det största tar vi ju från soffan. Miljöpartiet har tagit ett väldigt stort ansvar i en svår tid, och det är klart att vi samarbetar väl och det ska vi fortsätta att göra, säger Carin Jämtin.

  Moderaternas ökar statistiskt signifikant jämfört både med november 2015 och jämfört med riksdagsvalet 2014.

  Om det varit val i maj 2016 skulle Miljöpartiet få 4,7 procent av rösterna. Det innebär en statistiskt säkerställd minskning både jämfört med november och jämfört med riksdagsvalet 2014, uppger SCB. Jämfört med valresultatet är förlusten 2,2 procentenheter.

  Miljöpartiet har i förhållande till november 2015 statistiskt säkerställda nettoförluster på cirka 0,5 procent till Socialdemokraterna.

  – Det är helt väntat. Det som är positivt är att regeringen som helhet går fram jämfört med november och inklusive Vänsterpartiet i regeringsunderlaget så går vi fram ännu mer, säger MP:s partisekreterare Amanda Lind om tillbakagången i SCB:s mätning.

  TT: Så du är inte bekymrad över tillbakagången?

  – Nej det är väntat efter den senaste tidens händelser.

  Sverigedemokraterna skulle få 17,3 procent av rösterna. Det innebär en statistiskt säkerställd minskning jämfört med november 2015, medan det jämfört med riksdagsvalet 2014 är en statistiskt säkerställd ökning.

  SD har förlorat cirka 1,0 procent till Moderaterna sedan november, en statistiskt statistiskt säkerställd nettoförlust.

  Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson har en förklaring till att det går bättre för Moderaterna.

  – Vi har tagit tag i de utmaningar som Sverige har och har också en plan för att just göra Sverige starkare. Det tror jag att svenska väljare märker, säger hon.

  Samtidigt är nu Allianspartierna mindre än de rödgröna partierna.

  – Olika mätningar visar ju rätt så olika saker. I går kom en mätning där det skilde sju procentenheter till fördel för Alliansen. Men tydligt är att Moderaterna ökar i de allra flesta mätningarna och det är bra, säger Svantesson.

  Kristdemokraterna fortsätter att tappa och är nu nere på 3,1 procent. Det innebär en statistiskt säkerställd minskning både jämfört med november 2015 och jämfört med riksdagsvalet 2014.

  Partisekreterare Acko Ankarberg (KD) är inte glad över SCB:s siffror för partiet, som är de sämsta sedan 1991.

  – Det är väldigt dåliga siffror och det är väldigt tråkigt. Vi har haft ett antal undersökningar med uppgång så jag trodde att det skulle avspegla sig i SCB. men det gjorde det inte, säger hon till TT.

  Frågan är varför det aldrig vänder för Kristdemokraterna.

  – Det frågar vi oss också. Vi har haft en väldigt lång period av nedgång, och det är också skälet till att vi gör påtagliga förändringar och arbetar mycket med organisationen. Det krävs ganska rejäla förändringar för att man ska vända en utveckling, och vi har tagit oss an den och tar den på allvar. Den här undersökningen bekräftar ju att vi måste verkligen ha fler väljare. Vi måste tänka om och på ett annat sätt, så att vi når väljare med vår politik, säger Ankarberg.

  Vänsterpartiet ökar 1,3 procentenheter och får 6,8 procent, en statistiskt säkerställd ökning både jämfört med november 2015 och jämfört med riksdagsvalet 2014.

  Liberalerna och Centerpartiet får oförändrade resultat jämfört med såväl i höstas som senaste valet, 5,4 respektive 6,1 procent.

  Annons

  Sverigedemokraterna med partiledare Jimmie Åkesson tappar i SCB:s mätning. Även Miljöpartiet med Peter Eriksson och Isabella Lövin tappar sympatisörer. Däremot ökar stödet för Socialdemokraterna med statsminister Stefan Löfven i spetsen.

  Foto: Christine Olsson/TT, Erik Nylander/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X