Minskat sillfiske kan rädda Östersjötorsken

Trålfisket har blivit mer selektivt och mängden små och unga torskfiskar fångas i lägre andel då trålens maskor gjorts större, vilket kan sätta beståndet ur spel. Arkivbild.
Trålfisket har blivit mer selektivt och mängden små och unga torskfiskar fångas i lägre andel då trålens maskor gjorts större, vilket kan sätta beståndet ur spel. Arkivbild. Foto: Daniel Nilsson / SvD / TT

Torskbeståndet i Östersjön är i ett akut tillstånd. För att återställa balansen behöver EU:s fiskeministrar minst halvera fiskekvoterna av torskens huvudföda, sill och skarpsill, anser forskare vid Östersjöcentrum.

Under strecket
Niklas Svahn / TT
Publicerad
Annons

Den 14–15 oktober träffas EU:s ministrar med ansvar för fiskerifrågor i Luxemburg för att besluta om fiskekvoter för bland annat Östersjön. Från Sverige deltar landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Situationen för torsken i särskilt de södra delarna av Östersjön är så allvarlig att EU-kommissionen i juli 2019 förbjöd fiske på beståndet. Sedan 2005 har torskens medelvikt också sjunkit kraftigt i takt med att mängden sill och skarpsill minskat.

Annons
Annons
Annons