Minskat byggande i USA

WILMINGTON Den glödheta amerikanska fastighetsmarknaden har nu börjat svalna rejält. Efter fyra rekordår minskade nybyggandet i oktober, visar en rapport från Handelsdepartementet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Stigande räntor och högt upptrissade priser sätter alltså sina spår i byggstatistiken. Antalet påbörjade fastighetsprojekt sjönk med 5,6 procent förra månaden. Det var betydligt mer än vad analytikerna hade förutspått.
Dessutom minskade antalet utfärdade bygglov med 6,7 procent - den största månatliga nedgången som noterats sedan september 1999.

De långa marknadsräntorna har krupit uppåt på sistone. Räntan på den 30-åriga statsobligationen - som för ett år sedan låg omkring 5,75 procent - nådde förra veckan den högsta nivån på två år, 6,36 procent.
Och marknadsanalytikerna räknar med att långräntorna stiger ytterligare under de närmaste månaderna, i takt med att centralbanken, Fed, fortsätter att dra upp sin styrränta.
Dessutom har priserna på byggmateriel skjutit i höjden. De steg med 1,1 procent i september och med 1,4
procent i oktober, inte minst som en följd av att återuppbyggnadsarbetet efter orkanen Katrina i New Orleans skapat en ökad efterfrågan.
Allt detta har bidragit till att dämpa aktiviteten på fastighetssidan. Men det är från en, historiskt sett, mycket hög nivå. Trenden i oktober pekar på drygt 2 miljoner nybyggen under 2005 - 100 000 fler än i fjol och den högsta siffran sedan 1972.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons