Minskad vinst för SCA

Klart sämre resultat över hela linjen men en ljus framtid och prishöjningar i sikte. Kvartalsrapporten från pappers- och blöjjätten SCA blev en liten besvikelse.

Under strecket
Publicerad
Annons

SCA:s vinst för första kvartalet blev aningen sämre än analytikerna räknat med. Rapporten innehöll annars inga direkta överraskningar.
Vd Jan Åström hade mest negativa siffror att redovisa. Rörelseresultatet för samtliga produktområden var ner; hygienprodukter minus 10 procent, förpackningar minus 23 och skogsindustriprodukter minus 15.
Alarmerande? Nja, framtidsbedömningarna var desto ljusare.

– En massaprishöjning är bra för SCA. Den innebär att vi kan höja priserna på våra produkter, berättade Jan Åström när rapporten presenterades igår.
De närmaste marknadsutsikterna ser riktigt bra ut. För de viktiga konsumentprodukterna fortsätter den goda efterfrågan och det gäller särskilt inkontinensområdet. Inom mjukpapper för konsumenter växer volymerna bra och särskilt i östra Europa. SCA väll växa i Östeuropa och eftersom det knappt finns några fabriker att köpa är alternativet att bygga nytt. Också på wellpapp, som annars inlett året svagt, har efterfrågan stärkts och priserna höjts. En svag uppgång i annonskonjunkturen gör att efterfrågan på tryckpapper stiger något. Detta i kombination med genomförda prishöjningar under andra kvartalet är goda nyheter för aktieägarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons